Ο καταρράχτης της Χαντάρας : 'Ένα εξαίσιο, μαγευτικό δημιούργημα της φύσης

Η οροσειρά του Τροόδους αποτελεί τον περιβαλλοντικό θησαυρό της Κύπρου, καθώς φιλοξενεί πολύτιμους βιότοπους ζώων και φυτών. Ανάμεσα στις αξιοθαύμαστες φυσικές ομορφιές του αποτελούν και οι καταρράχτες, οι οποίοι προήλθαν μέσα από μια σειρά πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών. Ένας από αυτούς τους καταρράχτες είναι και αυτός της Χαντάρας.

Παίρνοντας το όνομα του από την «αντάρα» που στα χωριά της περιοχής σημαίνει «θόρυβος νερού», ο καταρράχτης της Χαντάρας με την απαράμιλλη ομορφιά του προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές δροσιάς και ξεκούρασης.

Τον εντυπωσιακό αυτό καταρράχτη τον συναντάμε στην κοίτη του ποταμού Διάριζου, βόρεια του χωριού Φοινί. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει σε αυτόν είτε από το χωριό Φοινί (0,3 km άσφαλτος και 1,2 km χωματόδρομος) είτε από το μοναστήρι της Τροοδίτισας (3,5 km χωματόδρομος) είτε από το χωριό Πάνω Πλάτρες (2,9 km άσφαλτος και 2,6 km χωματόδρομος). Η πρόσβαση γίνεται μέσα από ένα σύντομο και βατό χωματόδρομο, ο οποίος σταματά μόνο λίγα μέτρα από τον καταρράχτη. Στη διαδρομή μπορείτε να κάνετε και μια στάση στο ιδιωτικό ιχθυοτροφείο πέστροφας, που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο καταρράχτης περιβάλλεται από ένα ειδυλλιακό τοπίο με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές και πολλούς άλλους θάμνους και ποώδη φυτά. Τα ψιλόλιγνα δέντρα που προσφέρουν απλόχερα τη δροσιά τους, το μελωδικό κελάηδημα των πουλιών, ο ήχος του νερού που πέφτει, συνεπαίρνουν και παρασύρουν τον επισκέπτη στη μοναδική αυτή μαγεία της φύσης.

Το νερό του καταρράχτη πέφτει από ύψος 8 μέτρων κυλώντας πάνω στο γάββρο, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα πετρώματα της περιοχής. Πλησίον του καταρράχτη βρίσκονται τα θεμέλια ενός νερόμυλου, που πιθανότατα λειτουργούσε κατά τις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης στα δεξιά του καταρράχτη θα συναντήσετε σκαλοπάτια σκαλισμένα πρόχειρα πάνω σε βράχο και τα οποία ανεβαίνοντας τα θα έχετε την ευκαιρία να αγναντέψετε την ομορφιά του καταρράχτη και του τοπίου από άλλη οπτική γωνιά.

Μια επίσκεψη λοιπόν στον καταρράχτη της Χαντάρας μόνο δέος και συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει. Απλά αφεθείτε στο μεγαλείο της φύσης!