Η εκκλησία του Χρυσοσωτήρος βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο, έξω από την κοινότητα του Βουνιού. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο καμαροσκέπαστο οικοδόμημα επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα. Από τον περίβολο της εκκλησίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την  πανοραμική θέα που απλώνεται μπροστά του.

Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες από όλη την Κύπρο.

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη ο Χριστός είχε πάρει μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν. Οι μαθητές Του εξαντλημένοι από την ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και τελικά έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν όμως ξύπνησαν ήρθαν αντιμέτωποι με ένα θαυμαστό γεγονός. Το πρόσωπο του Χριστού ήταν λαμπερό σαν τον ήλιο και τα ρούχα Του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Δίπλα Του βρίσκονταν και συνομιλούσαν μαζί Του, δυο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού. Μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.