Η Κοιλάδα της Έζουσας αποτελεί μια από τις ομορφότερες κοιλάδες της Κύπρου και εξαιτίας του πλούσιου και σπάνιου φυσικού πλούτου της, σε χλωρίδα και πανίδα, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Ευρισκόμενη στο νοτιοδυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους, η κοιλάδα εκτείνεται κατά μήκος του Έζουσα ποταμού. Το τοπίο της περιοχής χαρακτηρίζεται από βουνοκορφές, βαθιές χαράδρες και απότομες πλαγιές, ενώ είναι διάσπαρτο με γραφικά χωριά, αξιόλογα μνημεία εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, νερόμυλους κ.α. Ενδημικά φυτά όπως κυπριακό κυκλάμινο, πλάτανος, ζουλουτζιά, βελανιδιά, αροδάφνη, χαρουπιά κ.α., καθώς και πλήθος ενδημικών και αποδημητικών πουλιών, όπως κουκουβάγιες, βλαχοτσίχλονο, αλκυόνη, δεντροφυλλοσκόπος, αετογερακίνα, νεροκοτσέλα κ.α συναντώνται σε ολόκληρη την περιοχή της Κοιλάδας.

Για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας έχουν δημιουργηθεί στην Κοιλάδα της Έζουσας τρία μονοπάτια της φύσης και μια περιπατητική διαδρομή. Η περιπατητική διαδρομή έχει δημιουργηθεί από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Επισκοπής δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες, εφόσον ξεναγηθούν στο κέντρο και στα εκθέματά του, να έχουν μια πιο άμεση επαφή με τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της Κοιλάδας.

Το μονοπάτι ξεκινά από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Επισκοπής και αποτελεί μιας μέτριας δυσκολίας κυκλική διαδρομή επτά περίπου χιλιομέτρων. Το μονοπάτι περνά από σημεία ιδιαίτερου πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και στο σύνολο του προσφέρει εξαιρετική θέα της περιοχής που φτάνει μέχρι το δάσος της Πάφου και την οροσειρά του Τροόδους. Σε μικρή απόσταση από την αφετηρία βρίσκεται ο περίφημος βράχος της Επισκοπής, γνωστός και ως «Μετέωρα της Κύπρου». Στο βράχο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιλαρίωνα, πολιούχου αγίου της κοινότητας. Η θέα από το συγκεκριμένο σημείο είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς προσφέρει μια πανοραμική θέα προς την Κοιλάδα της Έζουσας. Με μια μικρή στάση στο παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η διαδρομή προχωρά μέσα από την Κοιλάδα της Έζουσας , μια όμορφη διαδρομή με πλούσια βλάστηση. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής ο περιπατητής θα συναντήσει τα ερείπια ενός τουρκοκυπριακού χωριού, με την ονομασία Μωρό Νερό, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, μια αρχαία εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεννάδιο, τρεις παλιούς νερόμυλους και παλιά πέτρινα αυλάκια που αποδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή. Η διαδρομή ακολουθεί ουσιαστικά την πορεία του Έζουσα ποταμού και περνά μέσα από ένα μικρό δάσος σκλήδρων. Στην ανατολική όχθη του Έζουσα ποταμού, βρίσκεται ένας οργανωμένος εκδρομικός χώρος που δίνει την ευκαιρία στους περιπατητές για ξεκούραση και χαλάρωση.

Η συγκεκριμένη περιπατητική διαδρομή αποτελεί μια πετυχημένη προσπάθεια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου για να προβάλλει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, κερδίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον και αναγνωρίζοντας την ως μια από τις πιο εντυπωσιακές και σημαντικότερες περιβαλλοντικά διαδρομές διεθνώς.