Η Επισκοπή βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα βορειανατολικά της πόλης της Πάφου και είναι κτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού της Έζουσας. Αποτελεί ένα παραδοσιακό χωριό, τα περισσότερα σπίτια του οποίου είναι κτισμένα με πέτρα της περιοχής. Το χωριό αρχικά ονομαζόταν Κώμη για να μετονομαστεί την περίοδο της Φραγκοκρατίας σε Επισκοπή, καθώς υπήρξε έδρα επισκόπου. Σταυροδρόμι φυσικής ομορφιάς και αξιόλογου θρησκευτικού ενδιαφέροντος, η Επισκοπή αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό με κρυμμένους θησαυρούς που αξίζει να τους ανακαλύψετε.

Επισκοπή Πάφου

Η φυσική ομορφιά του χωριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρησκευτική παράδοση και ιστορία της περιοχής. Κτισμένο σε μια απότομη σχετικά πλαγιά και αντικρίζοντας την κοιλάδα του Έζουσα ποταμού, το τοπίο της περιοχής αποτελείται από εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους και βαθιές χαράδρες. Αυτό το απόκρημνο και άγριο τοπίο επέλεξε ο άγιος Ιλαρίωνας να ασκητεύσει και να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσελκύοντας στην σπηλιά του πολλούς πιστούς και οδηγώντας στο να κτιστεί στην περιοχή ένα μικρό μοναστήρι , αλλά και μια εκκλησία αφιερωμένη στο όνομά του.

Επισκοπή Πάφου

Όταν μέρος της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Ιλαρίωνα καταστράφηκε, μια νέα εκκλησία κτίστηκε επάνω στο «Βράχο της Επισκοπής» αποτελώντας το σήμα κατατεθέν της κοινότητας. Έχοντας πάρει το χαρακτηρισμό «Μετέωρα της Κύπρου» και ευρισκόμενος στην είσοδο την κοινότητας, ο συγκεκριμένος βράχος αποτελεί Προστατευόμενο Τοπίο, όχι μόνο εξαιτίας της γεωλογικής του σημασίας και ιδιαιτερότητας, αλλά και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί, καθώς εδώ απαντώνται σπάνια και προστατευόμενα είδη. Συγκριμένα στο Γκρεμό της Επισκοπής αναπτύσσονται ενδημικά- σπάνια χασμόφυτα, ο σπάνιος θάμνος ζουλατζιά (Boseacypria), ενώ η περιοχή παρουσιάζει και μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον, καθώς εδώ εντοπίζονται πολλά σπάνια πουλιά με κυριότερο το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falcoperegrinus).

Γκρεμός Επισκοπής Πάφος

Αναγνωρίζοντας την περιβαλλοντική αξία της περιοχής, πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ένα Περιβαλλοντικό Κέντρο, όπου μέσα από τα εκθέματα του δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της κοινότητας της Επισκοπής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα με αφετηρία το Κέντρο έχει δημιουργηθεί μια περιπατητική διαδρομή επτά περίπου χιλιομέτρων, που στόχο έχει να προσφέρει στους επισκέπτες μια εμπειρική προσέγγιση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί ακόμα τρία μονοπάτια της φύσης, εκ των οποίων το ένα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Περιβαλλοντικό Κέντρο Επισκοπής

Ολόκληρη η περιοχή της Κοιλάδας της Έζουσας είναι διάσπαρτη με γραφικά χωριά, αξιόλογα μνημεία εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, νερόμυλους, πέτρινες βρύσες κ.α. Σε κοντινή απόσταση από την Επισκοπή βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο χωριό Μωρό Νερό, στο οποίο βρίσκεται ο τάφος και μια παλαιά εκκλησία του αγίου Γεννάδιου. Ο άγιος Γεννάδιος στην προσπάθεια του να βρει το ασκητήριο του αγίου Ιλαρίωνα έχασε το δρόμο του με αποτέλεσμα να πεθάνει από το τσουχτερό κρύο.

Εξωκλήσι Αγίου Γεννάδιου

Εξωκλήσι Αγίου Γεννάδιου

Η Επισκοπή αποτελεί ένα ιδιαίτερο προορισμό ειδικά για όσους επιζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Η άγρια φυσική ομορφιά, ο επιβλητικός βράχος και η πλούσια θρησκευτική παράδοση προσδίδουν στο χωριό μια ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Αξίζει να αναφερθεί πως η κοινότητα διαθέτει παραδοσιακά καφεστιατόρια, καφενεία και αγροτουριστικά καταλύματα.

Επισκοπή Πάφου