Αρκετές κοινότητες και Δήμοι της Κύπρου, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τις παραδόσεις του τόπου μας αλλά και να τις μεταφέρουν στις νεότερες γενιές, έχουν δημιουργήσει διάφορα λαογραφικά μουσεία-κοσμήματα ως αναφορά την πολιτιστική και πολιτισμική μας παράδοση. Ο Δήμος Δερύνειας συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια αυτή, μέσω του Υπαίθριου Λαογραφικού μουσείου.

Το υπέροχο αυτό μουσείο βρίσκεται στην «καρδιά» του δήμου Δερύνειας, στην οδό Δημήτρη Λιμπέρτη, ακριβώς απέναντι από το προϋπάρχον Λαογραφικό μουσείο. Εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2013. Η θεματολογία περιστρέφεται γύρω από την καθημερινή ζωή και τα διάφορα επαγγέλματα των προγόνων μας. Κάθε δωμάτιο του μουσείου φιλοξενεί και ένα παραδοσιακό επάγγελμα.

 

Συγκεκριμένα, προβάλλονται επαγγέλματα όπως γεωργός, ψαράς, ράφτης, σκαρπάρης-τσαγκάρης, πελεκάνος-επιπλοποιός, κωμοδρόμος-σιδεράς, κτίστης-οικοδόμος και άλλα μικρά επαγγέλματα του παρελθόντος τα οποία πλέον έχουν εγκαταλειφτεί. Κάθε θεματικό δωμάτιο φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα-εργαλεία, αντιπροσωπευτικά του κάθε επαγγέλματος, τα όποια τα περισσότερα είναι ευγενική δωρεά του απλού κόσμου της Δερύνειας. Στο κάθε δωμάτιο φιλοξενούνται και φωτογραφίες από παλιούς Δερυνειώτες επαγγελματίες την ώρα της εργασίας τους.

Στους υπαίθριους χώρους του μουσείου εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνταν στην καθημερινότητα της ζωής των προγόνων μας. Συγκεκριμένα συναντούμε παραδοσιακά εργαλεία όπως θεριστική-αλωνιστική μηχανή, βάρκα, μυλόπετρες, πέτρινες γούρνες καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων. Στον αίθριο χώρο συναντούμε επίσης διάφορα δέντρα και βότανα της Κυπριακής φύσης τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην καθημερινότητα μας και αποτελούν και αυτά μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Στο μουσείο διοργανώνονται διάφορες διαλέξεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις από ειδικούς ξεναγούς, γνώστες της Κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης. Επίσης κατά περιόδους διοργανώνονται διάφορα μικρά φεστιβάλ όπως φεστιβάλ κρασιού, σιταριού, εκπαιδευτικές δράσεις χειροτεχνίας καθώς και το μεγάλο Λαογραφικό φεστιβάλ του Δήμου Δερύνειας «το Τζιβέρτι» του οποίου η καρδιά κτυπάει στα δύο λαογραφικά μουσεία της Δερύνειας.

 

Ο υπαίθριος χώρος χρησιμοποιείται επίσης από το δημαρχείο για την τέλεση πολιτικών γάμων, καθώς και μικρών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο χώρο λειτουργεί και μια εξαιρετική καφετέρια, η οποία είναι σε θέση να σας εξυπηρετήσει από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Σάββατο (εκτός αργιών) από τις 9.00-13.00 και 15.00-18.00 (το χειμώνα το ωράριο διαφοροποιείται ελαφρώς μέχρις τις 17.00 το απόγευμα). Η είσοδος είναι 2 Ευρώ το ατομικό εισιτήριο και 1 ευρώ για ομάδες επισκεπτών (η τιμή του εισιτηρίου καλύπτει και την επίσκεψη στο απέναντι λαογραφικό μουσείο για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν).