Το παραδοσιακό σπίτι ανήκε στην οικογένεια Πέτρου και Φλωρεντίας Μαμμούς, όπου ζούσαν εδώ μαζί με τα πέντε παιδιά τους κατά τον 20ο αιώνα. Ένα από τα παιδιά τους ήταν και ο Κώστας, ο μετέπειτα μοναχός και αγιογράφος Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης. Στο χώρο της οικίας λειτουργούσε μπακάλικο και τυροκομείο, καθώς ο Πέτρος Μαμμούς ήταν έμπορας και τυροκόμος.

Το 2008 η οικία ενοικιάστηκε από το Ίδρυμα Καλλίνικου Μοναχού με σκοπό την αποκατάσταση του και την μετατροπή του σε μουσειακό χώρο.  Στο ανώι της οικίας διαμορφώθηκαν οι χώροι παρουσιάζοντας το όπως ήταν οι παραδοσιακές κατοικίες του 20ου αιώνα. Μέρος της οικίας διαμορφώθηκε ως εργαστήρι αγιογραφίας, παρουσιάζοντας το αξιόλογο έργο του μοναχού Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη, ενώ στο χώρο όπου η οικογένεια Μαμμού διατηρούσε μπακάλικο σήμερα έχει διαμορφωθεί σε εργαστήρι τέχνης. Το παραδοσιακό τυροκομείο έχει αποκατασταθεί πλήρως, με σκοπό την αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής του αθηενίτικου χαλουμιού και αναρής.

Παράλληλα στο χώρο διεξάγονται εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια και γενικότερα διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της  μνήμης του μεγάλου ευεργέτη της Αθηένου, μοναχού Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη, ο οποίος είχε υπηρετήσει πιστά την αγιογραφία και τη βυζαντινή τέχνη.