Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους βρίσκεται σε υψόμετρο 1400μέτρων, εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, που προστατεύεται από το πρόγραμμα «Natura 2000» , κοντά στο εγκαταλειμμένο ορυχείο του Αμιάντου. Ο Κήπος δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Τμήματος Δασών με το ίδρυμα Λεβέντη, το οποίο και χορήγησε την ίδρυσή του.
Ο Κήπος , ο οποίος λειτουργεί από το 2010, αποτελεί ένα από τους τρεις βοτανικούς κήπους στο νησί , με τους δυο άλλους να βρίσκονται στο Πάρκο Αθαλάσσας στη Λευκωσία και στην περιοχή του Ακάμα στην Πάφο. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή τόσο με τα κοινά όσο και με τα σπανιότερα είδη χλωρίδας, έχοντας ως σημείο αναφοράς την περιοχή της οροσειράς του Τροόδους.
Ο σκοπός του Κήπου είναι η ανάδειξη της βοτανικής κληρονομιάς της Κύπρου, η διατήρηση και η προστασία των απειλούμενων ειδών, η εκπαίδευση και η ενημέρωση του κοινού και κυρίως των παιδιών, η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της έρευνας σε θέματα χλωρίδας και βοτανολογίας.

Ο Κήπος είναι χωρισμένος σε τμήματα με σημαντικότερα το Τμήμα Ενδημικών Φυτών, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κήπου και αναδεικνύει το μοναδικό ενδημικό χλωριδικό πλούτο της περιοχής, το Τμήμα Παρόχθιας Βλάστησης που έχει εγκατασταθεί κατά μήκος ενός τεχνητού ρυακιού και περιμετρικά δυο λιμνών και αποτελείται από ιθαγενή και ενδημικά είδη, το Τμήμα του Δενδρώνα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δέντρων του Κήπου με ποικιλίες ειδών, όπως η μαύρη πεύκη, η τραχεία, ο αόρατος, ο κέδρος κ.α., το Τμήμα Αρωματικών και Παραδοσιακών Φυτών Κήπου, που περιλαμβάνει αρωματικά είδη, τα οποία χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική, αρωματική και μαγειρική του τόπου μας, το Υπαίθριο Εκπαιδευτήριο, στο οποίο έχει εγκατασταθεί υποδομή κατάλληλη, για να διεξαχθούν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τέλος το Σημείο Θέας, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του Κήπου και από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μοναδικό τοπίο που απλώνεται μπροστά του και περιλαμβάνει τις κορυφές του Τροόδους, της Παπούτσας, της Μαδαρής αλλά και τις παραλίες της Αμαθούντας, της Λεμεσού και του Ακρωτηρίου.
Στον Κήπο λειτουργεί και Κέντρο Επισκεπτών, το οποίο διαθέτει εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και αίθουσα προβολών, καθώς και μικρό κατάστημα, από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν με αναμνηστικό υλικό και εξειδικευμένα βιβλία.

Ο Βοτανικός Κήπος, μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και τη συνεργασία του με πανεπιστήμια της Κύπρου και ξένων χωρών, αποσκοπεί στη διαφύλαξη της χλωρίδας του Τροόδους και στην επέκταση της γνώσης για τα διάφορα είδη και τους οικοτόπους της περιοχής.
Φεύγοντας από τον Βοτανικό Κήπο σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε με τον τρόπο παρουσίασης της βιοποικιλότητας του Τροόδους, καθώς γίνεται μέσα από στενά πλακόστρωτα δρομάκια που οδηγούν στα διάφορα Τμήματα, λίμνες με νούφαρα ποικίλων χρωμάτων, ξύλινες γέφυρες, μικρούς καταρράχτες και πετρόκτιστες βρύσες . Όλα αυτά σε συνδυασμό με την προθυμία του προσωπικού να σας παρέχει κάθε πληροφορία, σχετικά με τη λειτουργία του Κήπου, θα σας αφήσουν σίγουρα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η πρόσβαση στον Κήπο είναι ελεύθερη και προτρέπεστε όπως επισκέπτεστε το χώρο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες (09:00-14:00), οπότε λειτουργεί και το Κέντρο Επισκεπτών.
