Το Γεωπάρκο Τροόδους αποτελεί ένα μοναδικό τόπο στην Κύπρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για το γεωολογικό τοπίο της περιοχής και για το μεταλλείο Αμιάντου και Χρωμίου μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και εκθέματα.
Στο παλιό μεταλλείο του Αμιάντου μπορεί κανείς να συναντήσει το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι του λατομείου (μερικές χιλιάδες) έμεναν γύρω από τον χώρο του λατομείου, μέσα στο μεταλλείο, αναπτύσσοντας μια κοινότητα με σχολείο, νοσοκομείο και καταστήματα. Πρόκειται για ένα τόπο όπου σήμερα φιλοξενεί βοτανικό κήπο, στον οποίο δίνονται πληροφορίες για την τοπική χλωρίδα, καθώς και μία τράπεζα σπόρων ενδημικών ειδών. Επίσης παρέχονται πληροφορίες για τη λειτουργία του μεταλλείου, της ζωής και των ανθρώπων του.

Το Γεώπαρκο στεγάζεται στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου το οποίο είναι ένα πανέμορφο κτίσμα τετραγωνικού σχήματος και περίτεχνης αρχιτεκτονικής περιλαμβάνοντας τζάκια σε κάθε δωμάτιο. Οι 8 αίθουσες που υπάρχουν σε αυτό είναι οι εξής:
1. Εκδοτήριο εισιτήριων: Η είσοδος καθορίζεται στα 3 ευρώ για ενήλικες και στα 2 ευρώ για παιδιά

2. Γεωλογικός κήπος. Μπαίνοντας μέσα στο κτίριο, μας καλωσορίζει ένας πανέμορφος γεωλογικός κήπος που περιλαμβάνει όλα τα πετρώματα που υπάρχουν στην περιοχή του Τροόδους.
3. Υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας. Εδώ λαμβάνει χώρα διαδραστική διδασκαλία μαθημάτων για μαθητές

4. Αίθουσα «Μαθαίνω για το γεώπαρκο». Εδώ μπορεί κανείς να δει μια τρισδιάστατη μακέτα με τον χάρτη του Τροόδους όπου πατώντας τα κουμπιά, αντικρίζει τον χάρτη με τις τοποθεσίες των διαφόρων μεταλλείων και άλλων σημείων γεωλογικού ενδιαφέροντος (π.χ. μεταλλεία, μονοπάτια της φύσης κτλ.).

5. Αίθουσα προβολής ντοκιμαντέρ γεωπάρκου. Μπορείτε να ζητήσετε από τον υπεύθυνο του μουσείου να τοποθετήσει για εσάς το δεκάλεπτο βίντεο για τη δημιουργία της Κύπρου.

6. Αίθουσα αφιερωμένη στα μεταλλεία Αμιάντου και Χρωμίου. Εδώ πραγματοποιείται μια αναπαράσταση παραγωγής χαλκού σε καμίνι καθώς και αναπαράσταση γαλαρίας εξόρυξης θειούχων μεταλλευμάτων. Επίσης, μπορεί κανείς να δει τα βαγόνια, φορτωμένα με τα πετρώματα μέσα στη στοά. Στην εσωτερική αυλή θα δείτε και αλλά βαγόνια που χρησιμοποιούσαν στα μεταλλεία, πάνω στις ράγες τους.

7. Κατάστημα. Εξερχόμενοι του κτιρίου βρίσκουμε το κατάστημα των γεωπροϊόντων. Μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα τέχνης, χρηστικά υλικά της γης του Τροόδους αλλά και τον οικοτουριστικό οδηγό και ντοκιμαντέρ του γεωπάρκου.

Το Γεώπαρκο λειτουργεί καθημερινά, εκτός από Δευτέρα, από τις 9 μέχρι τις 4 το απόγευμα και αξίζει τον κόπο να έρθετε σε επαφή με τον μοναδικό γεωλογικό τοπίο της μεγαλύτερης οροσειράς της Κύπρου.