Ο Αμίαντος βρίσκεται γύρω στα 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού. Κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους διαθέτει μια ξεχωριστή ομορφιά. Στις απότομες βουνοπλαγιές συνυπάρχουν η άγρια φυσική βλάστηση με τις καλλιεργημένες εκτάσεις δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο τοπίο που μοιάζει με ζωγραφιά.

Αμίαντος

Η περιοχή του Αμιάντου πρωτοκατοικήθηκε την περίοδο της λειτουργίας των μεταλλείων, μετά το 1904, από εργάτες του μεταλλείου. Από εδώ προέρχεται και η ονομασία του χωριού, από την εξόρυξη δηλαδή του αμιάντου. Εναέριος σιδηρόδρομος ξεκινούσε από το χωριό και κατέληγε στη Λεμεσό για τη μεταφορά του αμιάντου στο λιμάνι της πόλης. Από το 1988 το μεταλλείο του Αμιάντου έχει εγκαταλειφθεί. Πλέον μόνο τα εγκαταλελειμμένα μηχανήματα και οι γκρι χρωματισμοί επάνω στις βουνοπλαγιές μαρτυρούν την ύπαρξη κάποτε μεταλλείου στην περιοχή.

Σήμερα μέρος του μεταλλείου έχει μετατραπεί σε Γεωπάρκο, όπου αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό πάρκο, όπου ο επισκέπτης μέσα από διαδραστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις, μπορεί να λάβει πληροφορίες για το γεωλογικό τοπίο της περιοχής του Τροόδους, καθώς και για τη λειτουργία του Μεταλλείου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο Βοτανικός Κήπος που σκοπό έχει τη διατήρηση και την ανάδειξη της βοτανικής κληρονομιάς της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη χλωρίδα της περιοχής του Τροόδους. Μια επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη, μέσα από την περιήγηση του στους υπέροχους χώρους του κήπου, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις ξύλινες γέφυρες, τους μικρούς καταρράχτες, να γνωρίσει τα κοινά αλλά και τα σπανιότερα είδη χλωρίδας της οροσειράς του Τροόδους.

Γεωπάρκο Τροόδους

Γεωπάρκο Τροόδους

Τεράστιας φυσικής ομορφιάς αποτελεί και το Μονοπάτι της Φύσης που ξεκινά από τα αναπαυτήρια της Σ.Ε.Κ και καταλήγει στο Κοινοτικό Πάρκο. Το μονοπάτι, που έχει μήκος περίπου 2χλμ, περνά μέσα από πυκνό δάσος και κατά μήκος του ποταμού του Αμιάντου, δίνοντας στον περιπατητή την ευκαιρία να γνωρίσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Φυτά όπως ξυσταριά, τραχεία πεύκη, τρεμιθιά, λατζιά κ.α. , αλλά και ζώα όπως αλεπού, σκαντζόχοιρος, λαγός, σπάνια πουλιά και ερπετά συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό. Επιπρόσθετα το Μονοπάτι περνά από τον ποταμό Λούματα των Αετών, το κρησφύγετο της Ε.Ο.Κ.Α, ενώ προσφέρονται και σημεία θέας προς την Κυπερούντα και το Μεταλλείο του Αμιάντου, όπου διακρίνονται οι αναδασωτικές εργασίες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Η φυσική ομορφιά του Αμιάντου ολοκληρώνεται από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με οπωροφόρα κυρίως δέντρα και αμπέλια, αλλά και με την ύπαρξη των τριών κοινοτικών πάρκων που έχουν ως σκοπό τη ξεκούραση και τη χαλάρωση των κατοίκων, παράλληλα με τη ψυχαγωγία των μικρών παιδιών.

Αμίαντος

Στην κοινότητα του Αμιάντου συναντώνται τρεις ναοί. Η κύρια εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, το εξωκλήσι της Παναγίας του Αμιάντου, ένας απλός ξυλοστεγής ναός, που συνδέεται με την τοπική παράδοση εύρεσης μιας παλαιάς εικόνας της Παναγίας και τέλος η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που κτίστηκε μόλις το 2002 στα αρχιτεκτονικά πρότυπα άλλων ναών της ορεινής Κύπρου. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα παλιό ερειπωμένο εκκλησάκι, επίσης αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, το οποίο χρονολογείται τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων αλλά και από αφηγήσεις κατοίκων της περιοχής, στην συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν παλαιότερα οικισμός του οποίου οι κάτοικοι ήταν κατεξοχήν γεωργοί.

Εξωκλήσι Παναγίας στον Αμίαντο

Εξωκλήσι Παναγίας

Αναμφισβήτητα ο Αμίαντος αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τον επισκέπτη που αναζητά μια απόδραση στην κυπριακή ύπαιθρο, καθώς η κοινότητα και η γύρω περιοχή του Αμιάντου είναι προικισμένη από τη φύση. Τα ομορφότερα χρώματα, οι πλούσιες μυρωδιές και οι φιλόξενοι κάτοικοι είναι εδώ και σας περιμένουν, για να αισθανθείτε τη μοναδική μαγεία τους!

Αμίαντος