Μια ιδιαίτερη εκκλησία εντοπίζεται στην περιοχή της Άλασσας, της επαρχίας Λεμεσού. Η εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, κτίστηκε το 1936 και η ιδιαιτερότητα της έγκειται στο ότι εμφανίζεται μόνο κάποιες φορές στη διάρκεια του χρόνου, όταν η στάθμη του νερού της λίμνης του Κούρη κατεβαίνει. Όταν το φράγμα του Κούρη υπερχειλίσει τότε από την εκκλησία φαίνεται μόνο το αγέρωχο καμπαναριό της δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό και μαγευτικό τοπίο.

Το μεγαλύτερο μέρος της Άλασσας καλύφθηκε από το νερό του φράγματος του Κούρη, που αποτελεί και το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου. Οι κάτοικοι της κοινότητας μετακινήθηκαν σε μια ψηλότερη τοποθεσία, στα βόρεια του αρχικού οικισμού. Κάτω όμως από το βυθισμένο χωριό βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός από αρχαιότητες και μια μακραίωνη ιστορία με θρύλους και παραδόσεις.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει από το Τμήμα Αρχαιοτήτων έφεραν στο φως μια κατοικία του 5ου αιώνα μ.Χ.( Ύστερη ρωμαϊκή περίοδος), καθώς και τα ερείπια ενός μεγάλου οικισμού της Ύστερης εποχής του Χαλκού (1650 – 1050 π.Χ.). Στον οικισμό, που φέρει πολλά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με τον μυκηναϊκό οικισμό της Παμπούλας της Επισκοπής Λεμεσού, βρέθηκαν πολλά ορειχάλκινα εργαλεία και πήλινα ειδώλια.