Το εκκλησάκι του Αγίου Προκοπίου βρίσκεται κτισμένο στο κέντρο του παλαιού πυρήνα της κοινότητας της Σιας, δύο χιλιόμετρα περίπου από το νεόκτιστο χωριό. Πρόκειται για ένα όμορφο μονόκλιτο εκκλησάκι σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο, επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα. Αποτελεί κτίσμα του 1990. Η εκκλησία είναι αγιογραφημένη με την Παναγία την Πλατυτέρα να βρίσκεται πάνω από το Ιερό και τον Παντοκράτορα στον τρούλο του ναού. Το εικονοστάσι αποτελεί μια ξύλινη λιτή κατασκευή με εικόνες της σύγχρονης βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Λείψανα οστών του Αγίου Προκοπίου φυλάσσονται σε ειδική λειψανοθήκη στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας, που αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας. Λιτάνευση των λειψάνων μαζί με την εικόνα του αγίου γίνονται κάθε χρόνο στις 8 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Αγίου Προκοπίου.

Ο Άγιος Προκόπιος γεννήθηκε και έζησε στα Ιεροσόλυμα επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Μεγάλωσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον. Μετά από ένα θαυμαστό γεγονός ασπάστηκε το χριστιανισμό. Η μητέρα του όταν αντιλήφθηκε πως ο γιος της πιθανότατα να ήταν χριστιανός τον πρόδωσε στον αυτοκράτορα. Εκείνος διέταξε τον ηγεμόνα της Καισαρείας Ούλκιο να τον ανακρίνει και να διαπιστώσει την πίστη του. Όταν ο Προκόπιος παραδέχτηκε την πίστη του στον Ιησού Χριστό ξεκίνησαν τα βασανιστήρια του, στη διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα διάφορα θαύματα, τα οποία οδήγησαν στον εκχριστιανισμό αρκετών ειδωλολατρών ανάμεσα στους οποίους και της μητέρα του. Τελικά ο Προκόπιος θα βρει μαρτυρικό θάνατο δια απαγχονισμού.