Ένας προορισμός που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες εικόνων, γεύσεων και μυρωδιών.

Ο ποταμός Διάριζος αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο ποταμό της Κύπρου. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς , καθώς έχει ροή καθόλη την διάρκεια του χρόνου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μεγάλα ποτάμια του νησιού. Για το λόγο αυτό άλλωστε το Τμήμα Υδάτων οδήγησε τα νερά του ποταμού μέσω μιας υπόγειας διώρυγας προς το φράγμα του Κούρρη. Ο ποταμός με τις δύο ρίζες – πηγές, αυτή του Φοινιού και αυτή των Καμιναριών, πηγάζει από τα νότια του Τροόδους και χύνεται στα Κούκλια.

Ο ποταμός περνά μέσα από ασύλληπτης ομορφιάς φυσικά μονοπάτια που ενδείκνυνται για πεζοπορία και ποδηλασία, από καταρράχτες, από τα μεσαιωνικά γιοφύρια του «Τζιελεφού» και της «Ελιάς», από το μεγάλο φράγμα του Αρμίνου και τέλος από το δάσος της Πάφου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Γεφύρι Τζιελεφού

Γεφύρι Τζιελεφού

Η κοιλάδα του Διάριζου κατοικημένη από την Νεολιθική και Χαλκολιθική εποχή απλώνεται κατά μήκος του ποταμού μέσα σε ένα ανέπαφο πράσινο περιβάλλον. Τα χωριά τριγύρω της κοιλάδας, όπως είναι η Σταυροκόννου, η Νικόκλεια, τα Χολέτρια, η Σαλαμιού, τα Κελοκέδαρα κ.α. αποτελούνται από παραδοσιακά κτίσματα και είναι κυριολεκτικά πνιγμένα στο πράσινο. Δέντρα όπως αμυγδαλιές, ελαιώνες, αμπελώνες σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά συνθέτουν το γραφικό σκηνικό των χωριών αυτών. Τα συγκεκριμένα χωριά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα στο χώρο της οινοποιίας παράγοντας ποικιλίες κρασιών πολύ καλής ποιότητας.

Γεφύρι Ελιάς

Γεφύρι Ελιάς

Η Κοιλάδα του Διάριζου ανήκει στις ζώνες των περιοχών ειδικής προστασίας εξαιτίας των ποικίλων βιότοπων που περιλαμβάνει αλλά και των σπάνιων ειδών πουλιών και ζώων που έχουν καταγραφεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η διαδρομή στην Κοιλάδα και τον Ποταμό του Διάριζου σίγουρα θα σας ανταμείψει με το πανέμορφο ήρεμο σκηνικό της συνδυασμένο με την αυθεντική αγνή φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

Φράγμα Αρμίνου

Φράγμα Αρμίνου