Στην κοινότητα Ακρωτηρίου, της επαρχίας Λεμεσού, υπάρχουν τα απομεινάρια μιας μικρής εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Δημητριανό. Πρόκειται για ένα όμορφο καμαροσκέπαστο εκκλησάκι που ανάγεται στον 12ο αιώνα .

Η εκκλησία είναι πετρόκτιστη και καθώς είναι μισογκρεμισμένη έχει δημιουργηθεί ένα στέγαστρο ως προέκταση της.

Ο άγιος Δημητριανός γεννήθηκε στο χωριό Συκιές , της επαρχίας Λευκωσίας κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Έζησε μια σκληρότατη ασκητική ζωή, ενώ πιστεύεται ότι είχε τη δυνατότητα να θεραπεύει τις αρρώστιες με απλή επαφή των χεριών του. Ο Άγιος Δημητριανός ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο Χυτρών σε ηλικία 56 ετών , όπου και παρέμεινε για 25 χρόνια μέχρι και το θάνατό του. Στη διάρκεια της θητείας του, ως επίσκοπος, προέβη σε αρκετές αγαθοεργίες, ενώ αναδείχθηκε σε μια σπουδαία και φωτεινή προσωπικότητα της εποχής του. Σπουδαιότατος υπήρξε και ο ρόλος που διαδραμάτισε κατά τις αραβικές επιδρομές στην Κύπρο, καθώς με δική του διαμεσολάβηση προς τον χαλίφη της Βαγδάτης, κατόρθωσε να απελευθερώσει το ποίμνιο του που είχε αιχμαλωτιστεί.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Νοεμβρίου και θεωρείται ο προστάτης των προσφύγων. Ο ναός είναι πάντοτε ανοικτός για επίσκεψη.