Μια πανέμορφη εκκλησία της Κύπρου δεσπόζει στην περιοχή της Αγίας Νάπας την οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Δεν είναι άλλη από αυτή του Αγίου Επιφανίου, Άγιο που επισκόπευσε για πολλά χρόνια στο νησί μας διαδίδοντας τον χριστιανισμό σε κάθε γωνιά του νησιού.

Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Επιφανίου καθώς εξέρχεται από την Αγία Νάπα και κατευθύνεται προς το Κάβο Γκρέκο στα αριστερά του δρόμου πάνω στο ύψωμα, με οδηγό τον μεγάλο ξύλινο σταυρό που έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκονται τα θεμέλια της παλαιότερης. Η θέα από τον χώρο της εκκλησίας είναι εκπληκτική αφού είναι ορατό ολόκληρο το χωριό της Αγίας Νάπας με φόντο το απέραντο γαλάζιο των κυπριακών θαλασσών.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον βυζαντινό επίσκοπο Σαλαμίνας Επιφάνιο. Σύμφωνα με τις πηγές, ο Άγιος ερχόταν στον χώρο που είναι σήμερα κτισμένος ο ναός για να προσευχηθεί και να τελέσει αγρυπνίες γράφοντας παράλληλα και τις επιστολές του. Έτσι, προς τιμή του οικοδομήθηκε ο παλαιός ναός στην περιοχή αυτή. Ο ναός μετά από μερικά χρόνια κατέρρευσε, όμως, το 1957 οι κάτοικοι της Αγίας Νάπας έκτισαν πάνω στο ερείπια το σημερινό εκκλησάκι. Δίπλα από το παλιό εκκλησάκι, το 2008 τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου παρεκκλησίου του Αγίου Επιφανίου.

Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Ελευθερούπολης στην Παλαιστίνη το 310 μ.Χ από Ιουδαίους γονείς, αγρότες στο επάγγελμα (σύμφωνα με την κυπριακή λαϊκή παράδοση, ο Άγιος γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη της Κύπρου). Μετά τον θάνατο των γονιών του ασκητεύει στην έρημο της Παλαιστίνης κοντά σε επιφανείς μοναχούς και σύντομα απετέλεσε υπόδειγμα για τους συνασκητές του. Η μοίρα τον ήθελε θαυματουργικά να φτάσει στην Κωνσταντία (Σαλαμίνα) της Κύπρου, αφού το πλοίο του με προορισμό την Παλαιστίνη κατέληξε στη Σαλαμίνα, και να γίνει άξια επίσκοπος της πόλης αυτής το 367 μ.Χ. Εκεί, ανέλαβε δράση υπέρ της ορθοδοξίας, καταπολεμώντας αιρετικούς της εποχής, αναφωνώντας πύρινους λόγους και συγγράφοντας αντιαιρετικά κείμενα.

Ο Άγιος Επιφάνιος άρχισε να κτίζει την μεγάλη βασιλική εκκλησία την οποία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει λόγω του θανάτου του, ωστόσο, ερείπιά της υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Ο Επιφάνιος Κωνσταντίας μαζί με άλλους κύπριους επισκόπους έλαβε, επίσης, μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο. Πέθανε εν πλω προς την Κωνσταντινούπολη στις 12 Μαΐου 403 μ.Χ. και ο Λέων ο Σοφός μετάφερε το ιερό λείψανό του στην Πόλη.

Ο Άγιος Επιφάνιος πραγματοποίησε αρκετά θαύματα όπως τη θεραπεία της κόρης του Πέρση βασιλιά από το δαιμόνιο, την ανάσταση του νεκρού υιού του άρχοντα της Περσίας και τη θεραπεία του αυτοκράτορος Μέγα Θεοδοσίου από παράλυση των ποδιών.
Ο εξαιρετικής ομορφιάς ναός με την πανέμορφη θέα προσφέρεται για όσους αρέσκονται στις εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εξορμήσεις. Είναι αφιερωμένο σε ένα σημαντικό Άγιο για την Κύπρο του οποίου η μνήμη τιμάται με ιδιαίτερη ευλάβεια στην περιοχή τη δωδεκάτη ημέρα του Μαΐου.
