Αγία Νάπα… ένας τουριστικός προορισμός που έχει συνδεθεί κατεξοχήν με το καλοκαίρι, την έντονη νυχτερινή ζωή, τις παραλίες και τα ξέφρενα πάρτι. Παρόλα αυτά η κοινότητα της Αγίας Νάπας αποτελεί ένα ολόχρονο προορισμό που έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα στους επισκέπτες της. Μουσεία, εκκλησιαστικά μνημεία, πάρκα, μονοπάτια της φύσης συνθέτουν το σκηνικό της μικρής αυτής κοινότητας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο νομπελίστας συγγραφέας Γεώργιος Σεφέρης είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από την ομορφιά αυτού του τόπου, ώστε να του αφιερώσει δυο από τα ποιήματα του, «Αγιάναπα Α΄» και «Αγιάναπα Β’».

Αγία Νάπα

Σημείο κατατεθέν της κοινότητας αποτελεί αναμφισβήτητα το μοναστήρι της Παναγίας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Άλλωστε η Αγία Νάπα έχει πάρει την ονομασία της από την εικόνα της «Παναγίας της Νάπης», δηλαδή της Αγίας του Δάσους. Κτισμένο την περίοδο της Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) και συνδεδεμένο με αρκετές παραδόσεις δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους πολλές δύστοκες γυναίκες, για να ζωστούν με τη θαυματουργή ζώνη της Παναγίας. Πλήθος εξωκλησιών κοσμούν κάθε σημείο της κοινότητας (Αγία Βαρβάρα, Άγιος Γεώργιος, Αγία Παρασκευή, Άγιος Τιμόθεος και Αγία Μαύρη, Προφήτης Ηλίας, Απόστολος Ανδρέας, Άγιος Αρσένιος, Αγίων Αποστόλων). Από αυτά ξεχωρίζει του Αγίου Επιφανίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα λοφώδες σημείο, στο δρόμο που οδηγεί προς το Κάβο Γκρέκο, προσφέροντας μια πανοραμική θέα ολόκληρης της Αγίας Νάπας με φόντο το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Μοναστήρι Παναγίας - Αγία Νάπα

Μοναστήρι Παναγίας

Η περιοχή της Αγίας Νάπας φαίνεται να κατοικείτο από την Κύπρο-αρχαϊκή και Κύπρο-κλασική περίοδο, καθώς έχουν εντοπιστεί μερικά θραύσματα ειδωλίων από ένα πρόχειρο ιερό στο μικρό ακρωτήριο της Μακρονήσου. Στην ίδια περιοχή έχουν ανευρεθεί τα κατάλοιπα ενός μικρού ιερού αφιερωμένου στη θεά Αφροδίτη και δεκαεννέα λαξευμένοι σε βράχο τάφοι, μαζί με πλούσια κτερίσματα, τα οποία ανάγονται στην Ελληνιστική με Ρωμαϊκή περίοδο. Σύμφωνα μάλιστα με ιστορικές πηγές , στην περιοχή είχε αναπτυχθεί ο αρχαίος οικισμός των Θρόνων, όπως και άλλοι μικρότεροι οικισμοί, οι οποίοι συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο, για να εγκαταλειφθούν τελικά κατά τον 7ο αιώνα, με τις αραβικές επιδρομές. Μια από τις σωζόμενες πήλινες σαρκοφάγους μαζί με κάποια από τα κτερίσματα μπορείτε να τα δείτε στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσας.

Λαξευμένοι τάφοι - Μακρόνησος Αγία Νάπα

Λαξευμένοι τάφοι - Μακρόνησος

Το Μουσείο Θάλασσας αποτελεί ένα κόσμημα για το δήμο της Αγίας Νάπας. Το ίδιο το κτίριο αποτελεί μιας εξαιρετικής αρχιτεκτονικής οικοδόμημα, ενώ έχει βραβευτεί το 2008 ως ένα από τα έξι καλύτερα μουσεία της Ευρώπης. Το μουσείο έχοντας ως σημείο αναφοράς τη θάλασσα παρουσιάζει στους επισκέπτες το ρόλο και τη σημασία της θάλασσας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του νησιού. Εδώ φιλοξενούνται αξιόλογα και εντυπωσιακά εκθέματα.

Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας συναντάται και το λαογραφικό μουσείο, το οποίο παρουσιάζει την εικόνα ενός παραδοσιακού αγροτόσπιτου του 19ου αιώνα, εξοπλισμένο με όλα τα αγροτικά και οικιακά σκεύη της τότε εποχής. Ως υπαίθριο μουσείο μπορεί να θεωρηθεί και το Πάρκο Γλυπτικής που αποτελεί ένα από τα τελευταία πολιτιστικά έργα του δήμου. Στο πάρκο εκτίθενται δεκάδες έργα ξένων και Κυπρίων γλυπτών, ενώ κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Συμποσίου Γλυπτικής, ο χώρος εμπλουτίζεται με νέα έργα. Πλησίον του Πάρκου Γλυπτικής έχει φυτευτεί ένα μεγάλος αριθμός ενδημικών φυτών δημιουργώντας το «Πάρκο Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων και Παχυφύτων», ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η « Γέφυρα των Ερωτευμένων», μια γέφυρα που έχοντας ως πρότυπο αντίστοιχες γέφυρες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να επισφραγίσουν τον έρωτα τους τοποθετώντας μια κλειδωνιά στο κιγκλίδωμα της.

Γέφυρα των Ερωτευμένων - Αγία Νάπα

Γέφυρα των Ερωτευμένων

Άξιος αναφοράς αποτελεί ο φυσικός και ο θαλάσσιος πλούτος της Αγίας Νάπας. Τα καθαρά γαλάζια νερά, η λεπτόκκοκη άσπρη άμμος σαγηνεύουν τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες. Οι παραλίες της κοινότητας ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και στις ανάγκες όλων των επισκεπτών. Κάποιες από αυτές είναι πολυσύχναστες και θορυβώδεις, ενώ άλλες πολύ πιο ήρεμες και με λιγότερο κόσμο. Στις περισσότερες όμως από αυτές έχει απονεμηθεί η γαλάζια σημαία, για την καθαρότητα των νερών τους, την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν και για τα επίπεδα ασφάλειας τους.

Αγία Νάπα

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής εντοπίζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς που έχει κηρυχθεί σε Εθνικό Δασικό Πάρκο. Στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες και σπήλαια δημοφιλή για κατάδυση. Μάλιστα στην περιοχή υπάρχουν αρκετά κέντρα κατάδυσης, τα οποία προσφέρουν την αναγκαία εκπαίδευση και εξοπλισμό στον επισκέπτη. Πληθώρα από ενδιαφέροντα μονοπάτια της φύσης, επενδυμένα με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, προσφέρονται προς εξερεύνηση είτε με το ποδήλατο είτε με τα πόδια. Κάποια από τα μονοπάτια οδηγούν στη σπηλιά του Κύκλωπα, ενώ άλλα προς το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Αξίζει να αναφερθεί πως ένα από τα μονοπάτια της περιοχής αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Μεγάλης Απόστασης Ε4 που εκτείνεται από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κύπρο. Πρόσφατα στην περιοχή έχει δημιουργηθεί και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής του Κάβο Γκρέκο.

Αγία Νάπα

Σε μια επίσκεψη σας στην Αγία Νάπα κάντε μια βόλτα στο λιμανάκι, στην πλατεία των διασημοτήτων, όπου περιλαμβάνει αστέρια διασημοτήτων από το χώρο της Μουσικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, του Αθλητισμού και της Πολιτικής, οι οποίες επισκέφτηκαν κατά καιρούς την κοινότητα. Τέλος αξίζει να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία με το πέτρινο γλυπτό «I Love Ayia Napa», που βρίσκεται στην είσοδο της πλατείας.

Αγία Νάπα

Η Αγία Νάπα αποτελεί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού, κυρίως για τη νεολαία. Παρόλα αυτά η Αγία Νάπα της νυχτερινής διασκέδασης, του ήλιου και της παραλίας διαθέτει και μια άλλη όψη , εντελώς διαφορετική, που αξίζει να της διαθέσετε μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. Η Αγία Νάπα έχει αρκετούς κρυμμένους θησαυρούς φτάνει να θελήσετε να τους βρείτε και να μην σταθείτε απλά στα τετριμμένα και στα κοινότοπα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως κάθε χρόνο τέλη Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες μουσικοχορευτικές και άλλου είδους εκδηλώσεις, ενώ αρχές με μέσα Οκτωβρίου διεξάγεται το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ που αποτελεί και το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Ευρώπη.

Αγία Νάπα