Θρησκεία
Θρησκεία
Παναγία του Σουμελά, σύμβολο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.
Η μεγαλύτερη και παλαιότερη γοτθική εκκλησία της Κύπρου. Μια εκκλησία που έζησε σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα της πρωτεύουσας, όπως στέψεις βασιλιάδων, σεισμούς, λεηλασίες…
Δεκάδες είναι τα εξωκλήσια που «κρύβονται» σε μερικά από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, εξωκλήσια που ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους και την ηρεμία που προσφέρουν. Εξωκλήσια «φωλιασμένα» σε καταπράσινα λοφάκια, εκκλησάκια με θέα το απέραντο γαλάζιο. Πραγματικά τι παράξενη κατανυχτική αύρα αποπνέει αυτός ο συνδυασμός του μεγαλείου της...
Η Αγία Ελένη γεννήθηκε το 248 στο Δρέπανο της Βιθυνίας. Υπήρξε ελληνικής ταπεινής καταγωγής. Σε ηλικία 23 χρόνων παντρεύτηκε τον Ιλλύριο αξιωματικό Κωνστάντιο Χλωρό. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο. Η Αγία έδειξε την ευσέβεια της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση πολλών εκκλησιών.
Παναγία, σύμβολο της μητρότητας. Μια μάνα που ένιωσε τη χαρά της γέννας και τον πόνο του χαμού του παιδιού της. Η μητέρα όλων μας. Το πρόσωπο το οποίο επικαλούμαστε για βοήθεια και για παρηγοριά στις έγνοιες μας. Ένα πρόσωπο οικείο και αγαπημένο που αποτελεί το καταφύγιο μας, τη μεσίτρια που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον αισθητό κόσμο με τον...
Στις 2 Αυγούστου εορτάζει η Οσία Φωτεινή η Κύπρια ή όπως είναι αλλιώς γνωστή η αγία Φωτού. Η φωτώνυμη αυτή οσία έζησε κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, μια περίοδο όπου ο γυναικείος μοναχισμός γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση.
«Την κοινήν Ανάστασιν προ του σου Πάθους πιστούμενος, εκ νεκρών ήγειρας τον Λάζαρον, Χριστέ ο Θεός»
Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου – Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων : Δυο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου
Οι 13 Οσιομάρτυρες της Κύπρου βασανίστηκαν φριχτά και θανατώθηκαν από τους παπικούς, μένοντας πιστοί στο ορθόδοξο δόγμα μέχρι το τέλος.
Το 1985, αποτελεί χρονιά σταθμό για την κυπριακή πολιτιστική παράδοση μιας και 10 εκκλησίες που βρίσκονται στο Τρόοδος, εντάχθηκαν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Σε μερικές εκκλησίες του νησιού μας μπορεί κανείς να συναντήσει αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες με θέμα τη Δευτέρα Παρουσία και την απεικόνιση του διαβόλου, οι οποίες υπερθεματίζουν το ύψιστο χρέος του Χριστιανού για απάλειψη των αμαρτιών του.
Χάρη στο ότι η Κύπρος από το 686 ζει υπό ιδιότυπο καθεστώς ουδετερότητας μεταξύ Αράβων και Βυζαντινών, δε επηρεάστηκε από τις οικονομικές διαμάχες και διασώθηκαν έτσι εντοίχια ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Τό σημαντικότερο ψηφιδωτό της Κύπρου σωζόταν στό ναό της Παναγίας της Κανακαριάς στό χωριό Λυθράγκωμη της Καρπασίας.