Φύση
Φύση
«Κρίνος της θάλασσας», «Κρίνος της Παναγίας», «Παγκράτιον το παράλιον» είναι μόνο κάποιες από τις ονομασίες του ωραιότατου αυτού αγριολούλουδου που αυτοφύεται σε αμμώδεις παραλίες. Η επιστημονική του ονομασία είναι Pancratium maritimum και ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών. Στην οικογένειά του περιλαμβάνονται γύρω στα 12 είδη.
Μπορεί τις καμήλες σήμερα να τις βλέπουμε μόνο σε θεματικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους, όμως στο παρελθόν τις συναντούσαμε κανονικά στους δρόμους του νησιού.
Όπου και αν λάχει κατοικία
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί.
Ως τα βαθιά μου γηρατειά,
Δεν βρίσκω στην δουλειά ντροπή.
Μ’ έχει ο θεός ευλογημένη,
Και είμαι γεμάτη προκοπή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη. (Κωστής Παλαμάς, «Η ελιά»)
Σύμβολο της αγάπης, του νέου ξεκινήματος, της καλοτυχίας, αλλά συγχρόνως, ένεκα του μύθου του νάρκισσου, σύμβολο της ματαιοδοξίας και της εγωπάθειας, το ματσικόριδον ή αλλιώς το μιτσικόριδον αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο εύοσμα αγριολούλουδα της κυπριακής χλωρίδας.
Τα φυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας μας και μας συνδέουν με το παρελθόν μας πρωταγωνιστώντας σε μύθους. Οι μύθοι αυτοί εξιστορούν από πού προέρχεται το κάθε φυτό μέσα από γεγονότα που έχουν ως κύριους πρωταγωνιστές τους αρχαίους θεούς του Ολύμπου. Όπως λοιπόν οι μύθοι μας μαγεύουν με την εξιστόρηση τους με τον ίδιο τρόπο μας μαγεύουν τα φυτά...
Για τους αρχαίους τα φυτά δεν υπήρχαν απλά για να ομορφαίνουν το τοπίο. Τους έδιναν θεϊκές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τα σε θεραπευτικούς σκοπούς και σε θρησκευτικές τελετές. Παράλληλα τα συνέδεαν με μύθους θέλοντας να δικαιολογήσουν την προέλευση τους και τις «μαγικές» ιδιότητες τους.
Το κυπαρίσσι είναι μεγάλο και μακρόβιο δέντρο της οικογένειας των κωνοφόρων. Το γένος του περιλαμβάνει 12 είδη , από τα οποία στον τόπο μας διακρίνεται μόνο ένα είδος , το είδος κυπάρισσος αειθαλές και το οποίο διακρίνεται σε δύο ποικιλίες το οριζοντιόκλαδο και το ορθόκλαδο ή αλλιώς πυραμιδοειδές. Το ξύλο του κυπαρισσιού έχει αρωματική οσμή,...
Θαλάσσιες Χελώνες της Κύπρου: Ο δύσκολος αγώνας για επιβίωση
Αιωνόβια Δέντρα της Κύπρου: Μνημεία της φύσης και θεματοφύλακες παραδόσεων
Τουλίπα η κυπριακή : Κόκκινη τουλίπα , το λουλούδι της αληθινής αγάπης
Ένα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα, το οποίο συναντάμε και στην κυπριακή φύση, είναι το κυκλάμινο. Μάλιστα στην Κύπρο ευδοκιμεί αποκλειστικά ένα από τα 23 γνωστά είδη κυκλάμινου. Όχι λοιπόν τυχαία το κυκλάμινο αποτελεί το εθνικό μας φυτό.
Ο κάθε μύθος που συνδέεται με την «Πέτρα του Ρωμιού» σε ταξιδεύει μέσα στον χρόνο και σε μεταφέρει σε εποχές που ο Ελληνισμός μεγαλουργούσε σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.
Το αγρινό αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο ενδημικό θηλαστικό της Κύπρου. Αποτελεί είδος αγριοπροβάτου, το οποίο προήλθε από το ασιατικό αγριοπρόβατο. Σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές το αγρινό έκανε την εμφάνιση του στο νησί πριν από 8000 χρόνια περίπου, κατά τη νεολιθική εποχή. Σήμερα το κυπριακό αγρινό αποτελεί μοναδικό στο είδος του αν και...
Βράχοι απαράμιλλης ομορφιάς και ηρεμίας, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την βίαιη δράση των τριών αδελφιών Χασαμπουλιών.
To κυπριακό γαϊδούρι το συναντάμε στις μέρες μας περισσότερο σε card postal και σουβενίρ παρά στην πραγματικότητα. Το αξιολάτρευτο όμως αυτό ζώο, που διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην αγροτική ζωή του νησιού, ίσως έφτασε η ώρα να αποκτήσει την πραγματική του αξία!