
H Ουμ Χαράμ, ήταν από τους πρώτους πιστούς του Μωάμεθ και ένας από τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στις πρώτες του δραστηριότητες και στη φυγή του από τη Μέκκα στη Μεδίνα το Σεπτέμβριο του 622. Το πλήρες όνομά της ήταν Ουμ Χαράμ Μιλχάν Χαλίτ Ζαΐτ Χαράμ Γιενούπ. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι ήταν συγγενής ή παραμάνα του προφήτη Μωάμεθ. Στην πραγματικότητα ήταν σύζυγος του Ουβάδα Ιμπντ-ας-Σαμίτ, ενός από τους πρώτους ακολούθους του Προφήτη και θεία του Ανάς Ιμπντ Μαλίκ, του πιστού υπηρέτη και γραμματέα του. Ο Μωάμεθ αγαπούσε και εκτιμούσε πολύ την Ουμ Χαράμ, όπως και ολόκληρη την οικογένειά της. Την επισκεπτόταν συχνά στο σπίτι της στη Μέκκα, όπου ξεκουραζόταν και γευμάτιζε μαζί τους. Σε μια τέτοια επίσκεψη προφήτεψε πως η Ουμ Χαράμ θα ταξιδέψει στη θάλασσα μαζί με άλλους πιστούς συντρόφους του «σαν βασίλισσα πάνω στο θρόνο της». Πράγματι, το έτος 649, όταν ο Χαλίφης Ούθμαν Ιμπν Αφφάν διέταξε τον κυβερνήτη της Συρίας Μωαβία να εισβάλλει στην Κύπρο, η Ουμ Χαράμ άρπαξε την ευκαιρία και ακολούθησε τον στόλο.

Μετά την αποβίβασή της στο νησί, η Ουμ Χαράμ έπεσε από το άλογό της και σκοτώθηκε. Τάφηκε στη Λάρνακα, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στη δυτική όχθη της Αλυκής. Ο τάφος της είναι σκεπασμένος με υφάσματα και περιβάλλεται από ένα τρίλιθο κατασκεύασμα. Σύμφωνα με την παράδοση ο ένας λίθος αιωρείται.

Η Ουμ Χαράμ θεωρήθηκε αγία γυναίκα. Πάνω από τον τάφο της κτίστηκε λίγο πριν το 1787 τέμενος με την ονομασία Χαλά Σουλτά Τεκκέ. Η σημερινή του μορφή συμπληρώθηκε στα 1816. Ο χώρος ήταν ιδιαίτερα ιερός για τους Μουσουλμάνους. Μάλιστα, παλαιότερα τα παραπλέοντα οθωμανικά καράβια χαιρετούσαν με κανονιοβολισμούς. Πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης του τεμένους. Σήμερα πολλοί Τουρκοκύπριοι το επισκέπτονται μαζικά από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους του νησιού.
Σχετικοί Συνδέσμοι.
Τεκές Χαλά Σουλτάνας στη Λάρνακα