Οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην υπεροικογένεια των χελωνοειδών. Συναντώνται σε όλους τους ωκεανούς εκτός τον Αρκτικό. Αποτελούν μια αρχαία ομάδα ερπετών που ενώ εξελίχθηκαν στη ξηρά επέστρεψαν με επιτυχία στο θαλασσινό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα με πνεύμονες, το οποίο αποτελεί μια προσαρμογή στην επίγεια ζωή. Άλλωστε επιλέγουν τη ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Από τα επτά είδη χελωνών που συνεχίζουν να κολυμπάνε στις θάλασσες της γης στην Κύπρο συναντώνται τα δυο είδη, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα καρέττα (Caretta caretta). Μάλιστα η Κύπρος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Μεσογείου όσον αφορά την ωοτοκία των δυο αυτών χελωνών. Και τα δυο αυτά είδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση . Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του παράκτιου χώρου με τουριστικές και άλλου είδους υποδομές, ο αποπροσανατολισμός τους από τον τεχνητό φωτισμό, ο κίνδυνος να φαγωθούν από τις αλεπούδες, η τυχαία θανάτωση τους λόγω της παγίδευσης τους σε δίκτυα ή άλλα αλιευτικά εργαλεία, η ηθελημένη κάποιες φορές θανάτωσή τους, η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα και η ρύπανση των παραλιών αποτελούν τις κυριότερες απειλές για τις χελώνες. Για το λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές νομοθεσίες με σκοπό την προστασία και την εξάπλωσή τους.

Οι χελώνες γεννούν κάθε 2-5 χρόνια. Η Καρέττα καρέττα γεννά από το τέλος Μαΐου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, ενώ η Πράσινη χελώνα περίπου δεκαπέντε μέρες αργότερα, ολοκληρώνοντας τις γέννες της μέχρι το δεκαπενταύγουστο. Οι χελώνες κατά τη διάρκεια της νύκτας βγαίνουν στη στεριά και δημιουργούν στην άμμο βαθούλωμα για να αφήσουν τα αυγά τους. Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται επτά εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, δηλαδή από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Η καρέττα καρέττα γεννά περίπου 80 αυγά κάθε φορά, ενώ η Πράσινη χελώνα γεννά γύρω στα 120 αυγά. Μόνο το 60 με 70% των αυγών θα εκκολαφθούν. Το φύλο της χελώνας καθορίζεται από τη θερμοκρασία της άμμου. Σε υψηλές θερμοκρασίες παράγονται θηλυκά χελωνάκια και σε χαμηλές θερμοκρασίες αρσενικά. Οι νεοσσοί ξεπηδούν από την άμμο μέσα στη νύκτα και ενστικτωδώς στρέφονται προς το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα που είναι η θάλασσα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι χελώνες όταν ωριμάσουν, επιστρέφουν και γεννούν στο ίδιο μέρος όπου εκκολάφθηκαν.

Η Πράσινη χελώνα αναπαράγεται κυρίως στην περιοχή της Λάρας/Ταξεύτρας στην περιοχή της Πάφου και στη βόρεια ακτή της κατεχόμενης Καρπασίας, ενώ η Καρέττα καρέττα τόσο στην περιοχή της Λάρας/Ταξεύτρας όσο και στον Κόλπο της Χρυσοχούς στην Πάφο. Πράσινες χελώνες και Καρέττα καρέττα γεννιούνται και στις παραλίες του Ακρωτηρίου, Επισκοπής, Αυδήμου και Παραμαλίου. Ασφαλώς τα δυο αυτά είδη χελωνών εντοπίζονται σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.

Μια απο τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου είναι η προστασία των χελωνών που φωλιάζουν στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Οι απειλές και οι προκλήσεις για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών είναι πολλές. Μπορεί το πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης των θαλάσσιων χελωνών της Κύπρου, να αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα στη Μεσόγειο και να ρυθμίζεται βάση της διεθνούς και κρατικής νομοθεσίας, εντούτοις οι προσπάθειες για την προστασίας τους θα πρέπει να αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο εκδίδονται οδηγίες προς το κοινό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Πρέπει άλλωστε να γίνει αντιληπτό πως οι θαλάσσιες χελώνες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθούν στο να διατηρηθεί η υγεία των κοραλλιογενών υφάλων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
