Υπήρξε ποτέ κάποιος άντρας, ο οποίος κατόρθωσε να δημιουργήσει και να αποκτήσει την τέλεια και ιδεώδη για αυτόν γυναίκα; Ναι υπήρξε . Ονομαζόταν Πυγμαλίων και ζούσε στην Αμαθούντα.

 

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το συγκεκριμένο μύθο.

H πρώτη εκδοχή συναντάται στη Βιβλιοθήκη του Απολλώδορου και σύμφωνα με αυτήν ο Πυγμαλίωνας , ο οποίος υπήρξε βασιλιάς στην Αμαθούντα, είχε ερωτευτεί ένα άγαλμα της Αφροδίτης σμιλευμένο από ελεφαντόδοντο. Παρακαλούσε τότε τη θεά να του στείλει μια γυναίκα όμοια με το άγαλμα. Ακούγοντας η Αφροδίτη τις ικεσίες του βασιλιά έδωσε υπόσταση στο άγαλμα και έτσι ο Πυγμαλίωνας κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να παντρευτεί την ιδανική για αυτόν γυναίκα. Η γυναίκα αυτή ονομάστηκε Γαλάτεια και μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Πάφο. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές ο Κινύρας, γιος του Πάφου, υπήρξε ο ιδρυτής της πόλης της Πάφου αλλά και ενός μεγάλου ναού προς τιμή της θεάς Αφροδίτης.

Η δεύτερη εκδοχή-παραλλαγή του μύθου προέρχεται από τον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο και το βιβλίο του Μεταμορφώσεις.

Ο Πυγμαλίων ζούσε στην Αμαθούντα και ήταν ένας εξαίρετος επιφανής γλύπτης. Σύμφωνα με το μύθο ήταν πολύ απογοητευμένος από τις γυναίκες που τον περιστοίχιζαν, με αποτέλεσμα να προσηλωθεί στη δημιουργία ενός γυναικείου αγάλματος. Το δημιούργημα του κατέληξε να είναι τόσο τέλειο και αψεγάδιαστο, που στο τέλος το ερωτεύτηκε. Άρχισε τότε να συμπεριφέρεται στο άγαλμα σαν να ήταν πραγματική γυναίκα: να του μιλάει, να το ντύνει, να του προσφέρει δώρα. Η εμμονή του Πυγμαλίωνα για το άγαλμα τον οδήγησε στο να προσευχηθεί και να κάνει προσφορά στη θεά Αφροδίτη παρακαλώντας την να δώσει ζωή στη γυναικεία αυτή φιγούρα, την οποία θεωρούσε την τέλεια γυναίκα. Τότε η Αφροδίτη, βλέποντας τον έρωτα του γλύπτη, συγκινήθηκε και αποφάσισε να δώσει ζωή στο άγαλμα. Έτσι ο Πυγμαλίων, όπως και στην πρώτη εκδοχή του μύθου, παντρεύτηκε τη γυναίκα των ονείρων του, την οποία ονόμασε Γαλάτεια(=άσπρη σαν γάλα) παραπέμποντας στο υλικό, με το οποίο δημιουργήθηκε. Από την ένωση του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας γεννήθηκε ο Πάφος.

Ο μύθος του Πυγμαλίωνα ενέπνευσε σύγχρονους καλλιτέχνες και συγγραφείς, ενώ στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας αναπτύχθηκε η θεωρία της « αυτοεκπληρούμενης προφητείας» που ονομάστηκε «Φαινόμενο του Πυγμαλίωνα». Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία «Όταν οι άνθρωποι θεωρούν ορισμένες καταστάσεις πραγματικές αυτές γίνονται πραγματικές στις επιπτώσεις τους» (W.I.Thomas), εννοώντας ότι η αρνητική ή η θετική ερμηνεία ή προσδοκία που έχουμε για κάποιον ή για κάτι, αντιδρώντας ανάλογα, προκαλούμε υποσυνείδητα να συμβεί.

Σχετικοί Συνδέσμοι.

  • Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας, Φωτογραφίες & Χάρτης.