
Σύμφωνα με το μύθο, η Λήδα ήταν κόρη του Θέστιου, βασιλιά της Αιτωλίας. Ήταν τόσο όμορφη που πολλές πόλεις έριζαν για τη καταγωγή της: η Σπάρτη, η Αιτωλία, η Κόρινθος κ.ά. Η Λήδα παντρεύτηκε τον Τυνδάρεω, τον οποίο γνώρισε όταν αυτός κατέφυγε διωκόμενος στην αυλή του πατέρα της Λήδας. Ο Θέστις ζήτησε από τον Τυνδάρεω να τον βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον των εχθρών του. Ο Τυνδάρεως το έκανε και τότε ο Θέστις σαν αντάλλαγμα του έδωσε για γυναίκα του την κόρη του, τη Λήδα.
Η Λήδα και ο Τυνδάρεως απέκτησαν πολλά παιδιά: την Κλυταιμνήστρα, την Τιμάνδρα, τη Φοίβη και τη Φιλονόη. Πιο γνωστά είναι όμως τα παιδιά που η Λήδα απέκτησε από τον πατέρα των Θεών, τον Δία.

Ο μύθος λέει ότι η Λήδα ήταν τόσο όμορφη που ο Δίας μαγεύτηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την κάνει δική του. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια της Αφροδίτης. Εκείνη τον μεταμόρφωσε σε έναν όμορφο κύκνο. Παράλληλα πήρε η ίδια τη μορφή αετού και άρχισε να κυνηγά τον κύκνο-Δία. Η Λήδα είδε τη σκηνή και προσπαθώντας να προστατέψει τον όμορφο κύκνο τον πήρε στην αγκαλιά της. Από αυτή την ένωση η Λήδα γέννησε δύο αβγά. Από το ένα βγήκαν οι Δίδυμοι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Από το άλλο η Ωραία Ελένη.

Ο μύθος της Λήδας και η ένωσή της με τον Κύκνο ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες στην αρχαιότητα αλλά και στην πιο σύγχρονη εποχή. Την έχουν απεικονίσει σε έργα τους ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ραφαήλ, ο Τιντορέττο και άλλοι. Ένα από τα πιο ονομαστά έργα της αρχαιότητας είναι το μωσαϊκό που βρέθηκε σε ρωμαϊκή οικία στην αρχαία Παλαίπαφο της Κύπρου, στα σημερινά Κούκλια. Χρονολογείται τον 3ο αι. π.Χ. και παριστάνει τη Λήδα γυμνή, έχοντας στρέψει την πλάτη της στον θεατή, να παίζει με τον Κύκνο λίγο πριν ενωθούν. Η οικία όπου βρέθηκε το μωσαϊκό ονομάστηκε «οικία της Λήδας». Το μωσαϊκό σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σήμερα φυλάσσεται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.

Σχετικοί Συνδέσμοι
Αρχαιολογικός Χώρος & Μουσείο Παλαίπαφου, Φωτογραφίες & Χάρτης.