Σαν έμπειρο μοντέλο, έκανε διάφορες φιγούρες και μικρές χορευτικές κινήσεις χαρίζοντάς μας πολλές χαριτωμένες πόζες για φωτογράφηση.

Όσοι καταδύονται γνωρίζουν ότι κάθε βουτιά κρύβει πάντα εκπλήξεις, καλές και κακές. Μια όμορφη έκπληξη μας περίμενε κι εμάς σε μια κατάδυσή μας στο ναυάγιο του «Αλεξάνδρεια». Χωρίς να το περιμένουμε, αντικρίσαμε ξαφνικά μπροστά μας να ξεκουράζεται πάνω στο βυθισμένο σκαρί ένα λεοντόψαρο. Δεν ήταν επιθετικό ούτε και φοβισμένο και μας άφησε να το θαυμάσουμε αρκετή ώρα. Μάλιστα, σαν έμπειρο μοντέλο, έκανε διάφορες φιγούρες και μικρές χορευτικές κινήσεις χαρίζοντάς μας πολλές χαριτωμένες πόζες για φωτογράφηση.

 

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης

Το να δει κανείς λεοντόψαρο σε αυτά τα νερά είναι στ' αλήθεια πολύ σπάνιο, καθώς τα ψάρια αυτά προτιμούν συνήθως τους κοραλλιογενείς υφάλους του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού. Φαίνεται όμως ότι τα τελευταία χρόνια τα λεοντόψαρα έχουν αφήσει πίσω τους τις εξωτικές θάλασσες και, διασχίζοντας τη διώρυγα του Σουέζ, έχουν φτάσει στη Μεσόγειο.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα. Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του. Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος. Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Γι΄αυτό, αν σε κάποια βουτιά σας στις θάλασσες της Κύπρου συναντήσετε ένα λεοντόψαρο, μην παρασυρθείτε. Αφήστε το να σας δείξει την ομορφιά του, απολαύστε τη σπάνια στιγμή αλλά μην το υποτιμήσετε. Δεν ονομάστηκε τυχαία λιοντάρι των ψαριών!

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης