Το πρώτο αεροδρόμιο της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Κατασκευάστηκε στην Λάρνακα, σε μια έρημη τοποθεσία, στην περιοχή όπου βρίσκονται σήμερα τα διυλιστήρια της πόλης, σε χωράφια που ανήκαν στην εταιρεία Μαντοβάνη , στην οποία ανήκε και το αεροδρόμιο. Η κατασκευή του πρώτου αυτού αεροδρομίου το 1930 είχε ως κυριότερο στόχο την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στο νησί. Αποτελούσε δηλαδή μια πρώτη προσπάθεια για ανάπτυξη του τουρισμού που μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτος.
Το πρώτο όμως «κρατικό» αεροδρόμιο κατασκευάστηκε έξι χρόνια αργότερα από τους Άγγλους αποικιοκράτες που είχαν στοχεύσει γενικότερα στην ανάπτυξη των συγκοινωνιών του νησιού. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε στην περιοχή της Αλυκής και αποτελούσε ουσιαστικά ένα μικρό αεροδρόμιο με λυόμενες κατασκευές που έμοιαζε περισσότερο με παράγκα παρά με αεροδρόμιο. Μέσα από προγραμματισμένες εβδομαδιαίες πτήσεις και χρησιμοποιώντας 16εξαθέσια αεροπλάνα η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία Misr Airwork συνέδεε αεροπορικά την Κύπρο με την Αίγυπτο (πτήση Λάρνακα – Κάιρο). Λίγο καιρό αργότερα προστέθηκε από την ίδια εταιρεία και πτήση προς τη Βηρυτό.

Το πρώτο αυτό αεροδρόμιο λειτούργησε για λίγα χρόνια, καθώς λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, οι Άγγλοι μετέφεραν το αεροδρόμιο από τη Λάρνακα στην περιοχή του Γερόλακκου, 8χλμ δυτικά της Λευκωσίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια το αεροδρόμιο της Λευκωσίας επεκτείνεται και εκμοντερνίζεται σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα αποτελώντας συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το 1947 θα κάνουν την εμφάνιση τους και οι Κυπριακές αερογραμμές. Η κίνηση των αεροσκαφών και η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο ακολουθώντας μέχρι και το 1974 μια απίστευτη ανοδική πορεία, μια πορεία που διακόπηκε απότομα με την τουρκική εισβολή. Το αεροδρόμιο αποτέλεσε ένα από τους κύριους στόχους της τουρκικής αεροπορίας που το βομβάρδισε, προξενώντας του εκτεταμένες ζημιές. Μετά από σκληρότατες μάχες οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αποτρέψουν την κατάληψη του από τις τουρκικές δυνάμεις και να τεθεί τελικά υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα το αεροδρόμιο της Λευκωσίας βρίσκεται εντός της «νεκρής ζώνης» και παραμένει κλειστό.

Μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου της Λευκωσίας υπήρξε επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία ενός νέου αεροδρομίου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να λειτουργήσει το εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο κοντά στην Αλυκή της Λάρνακας. Το αεροδρόμιο λειτούργησε στις 8 Φεβρουαρίου του 1975. Καθώς κατασκευάστηκε εσπευσμένα δεν ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του. Αποτελείτο από ένα μικρό δίαυλο, λυόμενα κτίρια και ένα διάδρομο που δεν είχε το σωστό μήκος για τη χρήση του από μεγάλα αεροσκάφη, αλλά ούτε και τον κατάλληλο φωτισμό για τη χρήση του κατά τις βραδινές ώρες. Με την πάροδο των χρόνων οι εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου της Λάρνακας βελτιώνονται συνεχώς, επεκτείνεται, προστίθεται σύγχρονος τεχνικός εξοπλισμός και λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα των υπόλοιπων σύγχρονων αεροδρομίων. Στο αεροδρόμιο διεξάγονταν τακτικά δρομολόγια από τις Κυπριακές αερογραμμές και από πάρα πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες. Το Νοέμβριο του 2009 λειτούργησε το νέο διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, από την κοινοπραξία της Hermes Airports. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο, λειτουργικό και μοντέρνο αεροδρόμιο που ενσωματώνει στοιχεία από τον πολιτισμό της Κύπρου. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2017 ο Διεθνής αερολιμένας Λάρνακας βραβεύτηκε ανάμεσα σε πεντακόσια άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στην κατηγορία «Πιο προσβάσιμο αεροδρόμιο για άτομα με αναπηρίες».

Παράλληλα με το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, από τον Νοέμβριο του 1983, λειτουργεί και το διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου, το οποίο βρίσκεται περίπου 12 χλμ νοτιανατολικά της πόλης. Το αεροδρόμιο λειτούργησε όχι μόνο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της περιοχής σε διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά και στην τουριστική και γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας Πάφου. Αρχικά το αεροδρόμιο λειτουργούσε ως περιφερειακό συμπληρωματικό εκείνου της Λάρνακας, ενώ σταδιακά αναπτύχθηκε και λειτούργησε όπως ακριβώς με εκείνο της Λάρνακας. Στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Πάφου ιδρύθηκε και λειτουργεί η στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» εξυπηρετώντας στρατιωτικούς σκοπούς.
