
Η γέννηση της Αφροδίτης - Sandro Botticelli (15ος αιώνας)
Ο Αγχίσης ήταν ένας πολύ όμορφος άνδρας τον οποίο η θεά Αφροδίτη ερωτεύτηκε με πάθος. Προτού τον συναντήσει η θεά στο όρος Ίδη, όπου ο Αγχίσης βοσκούσε τα βόδια του, πέρασε από το ναό της στην Πάφο, όπου την περίμεναν οι Χάριτες για να την λούσουν, να την αλείψουν με λάδι και να την ντύσουν με αξιοθαύμαστα φορέματα και χρυσαφικά. Μόλις ετοιμάστηκε η Αφροδίτη κατευθύνθηκε στο βουνό για να τον συναντήσει. Η Αφροδίτη αρχικά αποκρύπτει την πραγματική της ταυτότητα και παρουσιάζεται στον ανυποψίαστο Αγχίση ως μια κοινή θνητή. Ο Αγχίσης θαμπώθηκε από την ομορφιά της θεάς την οποία και ερωτεύτηκε. Από τον έρωτα του θνητού Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης προήλθε ο Αινείας, ο Τρώας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Η Αφροδίτη απαγόρευσε στον Αγχίση να αποκαλύψει στον Αινεία ποια ήταν η πραγματική του μητέρα, αλλά του ορκίστηκε πως ο γιος τους θα γινόταν σπουδαίος ήρωας και θα βασίλευε ανάμεσα στους Τρώες. Τον προειδοποίησε μάλιστα πως στην περίπτωση που καυχηθεί πως έσμιξε ερωτικά μαζί της θα έβρισκε την τιμωρία από τον Δία, ο οποίος θα τον κατακεραύνωνε.

Η Αφροδίτη ντρεπόταν για αυτή την ένωση της με ένα θνητό που ουσιαστικά δεν υπήρξε δική της επιλογή, αλλά αποτελούσε ένα είδος τιμωρίας του Δία προς την θεά, η οποία συνήθιζε να σμίγει ανεξέλεγκτα θεούς και ανθρώπους σε ερωτικές περιπέτειες χωρίς συναίσθηση των ευθυνών της, ενώ παράλληλα περιγελούσε τους άλλους θεούς που έσμιγαν με θνητούς και αποκτούσαν μαζί τους παιδιά. Η ίδια μέχρι τότε είχε αποκτήσει παιδιά μόνο με θεούς και με κανένα θνητό.
Μετά τη γέννηση του Αινεία τον ανέθρεψαν Νύμφες, μέχρι που μεγάλωσε αρκετά για να γίνει πολεμιστής. Ο Αινείας ενηλικιώθηκε στην έναρξη του Τρωικού Πολέμου και αποτέλεσε από τους πιο ανδρείους υπερασπιστές της Τροίας και μετέπειτα ο γενάρχης της Ρωμαϊκής φυλής. Σε όλη τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου ο Αινείας είχε προστάτιδα του τη μητέρα του, ενώ μετά το θάνατό του η θεά παρακάλεσε τους άλλους θεούς να κάνουν τον γιο της αθάνατο, όπως ακριβώς είχε γίνει με τον Ηρακλή.

Αγχίσης και Αφροδίτη - William Blake Richmond (19ος αιώνας)
Αναφορά στον έρωτα της Αφροδίτης και του Αγχίση γίνεται σε ένα από τους τρεις ύμνους « Εις Αφροδίτην» που σώζονται στη συλλογή των Ομηρικών ύμνων. Οι Ομηρικοί ύμνοι αποτελούν μια συλλογή αρχαίων ελληνικών ύμνων και είναι αφιερωμένοι σε εξέχοντες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας. Εξαιτίας της ομοιότητας τους με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια στην αρχαιότητα λανθασμένα αποδόθηκαν ως έργα του Ομήρου. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι τρεις ύμνοι προς την Αφροδίτη αποτελούν μέρος της Κυπριακής επικής ποίησης του 7ου αιώνα π.Χ. με επίδραση από τον Όμηρο και τον Ησίοδο. Οι ύμνοι αυτοί φαίνεται να τραγουδιόντουσαν στις εορτές προς τιμή της θεάς Αφροδίτης και σε ποιητικούς αγώνες. Και ενώ στους Κυπριακούς ύμνους με εντολή της Αφροδίτης στον Αγχίση επιχειρείται απόκρυψη της καταγωγής του Αινεία στην Ιλιάδα του Ομήρου ο Αινείας παρουσιάζεται να καυχιέται για τη θειική καταγωγή του.

Ο Αινείας φεύγει απο τη φλεγόμενη Τροία - Federico Barocci (16ος αιώνας)