Η Σαλαμίνα στην αρχαιότητα υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και ακμάζουσες πόλεις της Κύπρου κατά τα Ελληνιστικά χρόνια και αργότερα κατά την Ρωμαϊκή περίοδο. Η οικονομική και κατ επέκταση πολιτιστική της ανάπτυξη διαφαίνεται μέσα από το πλήθος των λαμπρών της οικοδομημάτων εκείνης της περιόδου, όπως τα θέατρα, τους ναούς, το γυμνάσιο. Ειδικότερα το Γυμνάσιο της Σαλαμίνας κτίστηκε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. επί της αυτοκρατορίας του Αυγούστου στα θεμέλια προγενέστερου γυμνασίου των ελληνιστικών χρόνων. Επεκτάθηκε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. επί της αυτοκρατορίας του Αδριανού και του Τραϊανού για να καταστραφεί και πάλι από δυνατούς σεισμούς κατά τον 4ο αιώνα. Παλαίστρα, λουτρά, κολυμβητικές δεξαμενές είναι μερικά από τα οικοδομήματα που συνέθεταν το Γυμνάσιο της πόλης. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Γυμνασίου αποτελούν αναμφισβήτητα οι κολόνες του, δείγμα εξαίρετης τέχνης.

Τα Γυμνάσια όπως αναφέρεται και στο όνομα τους ήταν υπεύθυνα για την εκγύμναση των νέων της τότε εποχής που αποτελούσε μέρος της γενικότερης εκπαίδευσης τους. Στη Σαλαμίνα μάλιστα υπήρχαν τρία Γυμνάσια που απευθύνονταν σε τρεις ηλικιακές ομάδες: στα παιδιά, στους εφήβους και στους νέους. Οι έφηβοι και οι νέοι έπαιρναν την εκπαίδευση τους σε ένα γυμνάσιο και σχημάτιζαν συλλόγους, των οποίων την γενική επίβλεψη την είχε ο γυμνασίαρχος. Η εύρεση στο Γυμνάσιο της Σαλαμίνας μιας επιγραφής που είναι αφιερωμένη στον Διαγόρα Τεύκρου και αναγράφει «ο εις αιώνα γυμνασίαρχος» (=σε όλη του τη ζωή γυμνασίαρχος) τονίζεται ο σημαντικότατος ρόλος και η τιμητική θέση των γυμνασιαρχών εκείνης της εποχής. Γυμνάσια στην αρχαία Κύπρο υπήρχαν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Κίτιο, στο Κούριο, στην Αμαθούντα, στη Λάπηθο, στους Χύτρους και στην Κυθρέα.

Το ότι η αρχαία Σαλαμίνα αποτελούσε μια ευημερούσα και πλούσια πόλη διαφαίνεται και από το ότι οι αθλητές της γίνονταν δεκτοί στους Ολυμπιακούς αγώνες, λαμβάνοντας αρκετές διακρίσεις. Κύπριοι Ολυμπιονίκες με καταγωγή τη Σαλαμίνα υπήρξαν ο Ηρακλείδης, νικητής του σταδίου (204 π.Χ.), ο Ονησίκρατος νικητής του σταδίου (180 π.Χ) και ο Δημήτριος . Ο τελευταίος αποτέλεσε και το σημαντικότερο Κύπριο αθλητή. Συμμετείχε σε σημαντικούς αγώνες όπως τα Πύθια, τα Παναθήναια, τα Ίσθμια, ενώ στους Ολυμπιακούς αγώνες είχε νικήσει σε τρεις κατά σειρά διοργανώσεις (3ος αιώνας μ.Χ.), μία σε αγώνα δρόμου και δυο στο πένταθλο( =αγώνισμα που περιλάμβανε πέντε αθλήματα: άλμα, δρόμο ταχύτητας, ακόντιο, δίσκο και πάλη). Κατέκτησε την πρώτη θέση 47 φορές σε διάφορες πόλεις της αρχαιότητας που ανήκαν στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και οι οποίες τον τιμούσαν ανακηρύσσοντας τον σε επίτιμο πολίτη τους, ενώ τιμήθηκε και από δυο Ρωμαίους αυτοκράτορες. Στη Σαλαμίνα επίσης διεξάγονταν αγώνες, όπου συμμετείχαν αθλητές από όλες τις αποικίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Αναμφισβήτητα η διοργάνωση αγώνων στην Σαλαμίνα και η συμμετοχή των αθλητών της σε αγώνες οικουμενικού χαρακτήρα αποτελούσαν μόνο δυο από τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι η Σαλαμίνα αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κύπρου αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου. Η Σαλαμίνα θα διαδραματίσει και τους μετέπειτα αιώνες σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία και στον πολιτισμό του νησιού, μέχρι και τα τέλη του 8ου αιώνα μ.Χ., όπου οι μεγάλοι σεισμοί και οι αλλεπάλληλες λεηλασίες των Αράβων θα πλήξουν καίρια την πόλη.
