«Εγώ είμαι ένας άλλος» , ο στίχος που χαρακτηρίζει απόλυτα την ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές του 19ου αιώνα, του Αρθούρ Ρεμπώ. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και ιδιάζουσα περίπτωση στα λογοτεχνικά χρονικά. Μεγαλοφυής, άριστος μαθητής , μυστηριώδης που μεγαλώνοντας μετατρέπεται σε ένα αγροίκο, που δεν άλλαζε ποτέ ρούχα, μύριζε απαίσια και ζούσε μια άσωτη ζωή γεμάτη κραιπάλες. Ηγέτης του συμβολισμού, πρωτοπόρος του μοντερνισμού σε ηλικία μόλις είκοσι ετών επηρεάζει με ουσιαστικό τρόπο την σύγχρονη ποίηση. Και ενώ το μέλλον του προβλέπεται λαμπρό, ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας του και η επαναστατική φύση του τον οδηγούν να εγκαταλείψει από πολύ νωρίς την ποίηση και να ακολουθήσει μια νομαδική ζωή περιπλανώμενος σε Ευρώπη και Αφρική ακολουθώντας άσχετα ως προς τη λογοτεχνία μονοπάτια.

Άρθουρ Ρεμπώ : Ο χαρισματικός ποιητής και το πέρασμα του από την Κύπρο

Στα ταξίδια του ο Ρεμπώ άσκησε διάφορα επαγγέλματα για να ζήσει. Ήταν Σεπτέμβριος του 1878 όταν ο δρόμος του τον οδήγησε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στα λατομεία της Ξυλοφάγου και της Ορόκλινης, όπου θα εργαζόταν ως επιστάτης. Οι εντυπώσεις του τότε εικοσιτετράχρονου Ρεμπώ για το νησί δεν ήταν και οι καλύτερες. Στην αλληλογραφία που είχε με την οικογένεια του και τους φίλους του στη Γαλλία χαρακτηρίζει την Κύπρο ως μια έρημο κοντά σε θάλασσα, χωρίς ούτε ένα δέντρο. Στην πρώτη του αυτή επιστολή, που στάληκε από τη Λάρνακα τον Φεβρουάριο του 1879, αναφέρει ότι μαζί του εργάζονταν ως επιστάτες ακόμη 19 Ευρωπαίοι εκ των οποίων, εξαιτίας του κλίματος, όλοι αρρώστησαν, ενώ 3 με 4 πέθαναν. Σε μια δεύτερη επιστολή που εστάλη στην οικογένεια του τον Απρίλιο του 1879 αναφέρει πως υποφέρει από την αφόρητη ζέστη, τα κουνούπια και τους ψύλλους.

Η ζωή θα οδηγήσει τον Ρεμπώ στην Κύπρο για δεύτερη φορά το 1880, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθειά του να βρει δουλειά στην Αίγυπτο. Αυτή τη φορά εργάζεται ως επιστάτης στο κτίσιμο της θερινής κατοικίας του Άγγλου κυβερνήτη στο Τρόοδος. Στη δεύτερη παραμονή του στο νησί η ζωή του γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη. Σε επιστολή του προς τους δικούς του παραπονιέται για τη ζέστη, τους δυνατούς ανέμους και το χαλάζι. Ένιωθε υπερβολική μοναξιά και μισούσε τους εργάτες και τους χωρικούς που τον περιτριγύριζαν. Αισθάνεται πόνους στην καρδιά , αλλά η διαμονή του στο βουνό πίστευε ότι του έκανε καλό στην υγεία.

Άρθουρ Ρεμπώ : Ο χαρισματικός ποιητής και το πέρασμα του από την Κύπρο

Πίνακας του Ανρί Φαντε Λατούρ. Διακρίνεται ο Πωλ Βερλαιν (πρωτος κάτω αριστερά) και δίπλα του ο Αρθούρος Ρεμπώ (δεύτερος κάτω αριστερά). Οι δυο ποιητές ήταν γνωστοί για την έντονη και θυελλώδη σχέση τους.

Τελικά ο μεγάλος ποιητής θα εγκαταλείψει το νησί στα μέσα της χρονιάς. Από το πέρασμα του στην Κύπρο απέμεινε μια αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε το 1946 στο κτίριο του Τροόδους και που αναγράφει τα εξής:

Αρθούρ Ρεμπώ

Μια ποιητική ιδιοφυία της Γαλλίας

που παρά τη φήμη του

συνέβαλε με τα ίδια του τα χέρια

στην οικοδόμηση αυτού του σπιτιού.

Η ποιητική αυτή ιδιοφυία πεθαίνει στις 10 Νοεμβρίου του 1891 , προτού συμπληρώσει τα 37 του χρόνια. Κηδεύεται στη γενέτειρα του στην Σαρλβίλ και κανείς δεν νιώθει την ανάγκη να εκφωνήσει τον επικήδειο του, ενώ στην επιτύμβια πλάκα του αναγράφεται η φράση «Προσευχηθείτε για αυτόν». Παρόλα αυτά ο ιδιόρρυθμος και ο εκκεντρικός αυτός ποιητής θα κατορθώσει να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας ως τον κυριότερο εκπρόσωπο του συμβολισμού επηρεάζοντας πολλούς μετέπειτα καλλιτέχνες.