Οι Κύπριοι ιατροί μαθήτευσαν σε δασκάλους, σε σπουδαία ιατρικά κέντρα της εποχής, όπως ήταν η Ελλάδα και η Αίγυπτος και κατείχαν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία της Κύπρου διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τους βασιλιάδες. Ένας από τους σπουδαιότερους ιατρούς της Κύπρου, εάν όχι ο σημαντικότερος της αρχαιότητας, ήταν και ο Απολλώνιος με καταγωγή από το Κίτιο.

Ο Απολλώνιος ο Κιτιεύς έζησε κατά τον πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. Σπούδασε ιατρική στην Αλεξάνδρεια για να ασκήσει αργότερα το επάγγελμα του γιατρού – χειρουργού. Έγραψε αρκετά συγγράμματα με σπουδαιότερο το «Περί άρθρων (αρθρώσεων) πραγματεία» που αποτελείται από τρία βιβλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε κατ΄εντολή του βασιλιά της Κύπρου Πτολεμαίου και αποτελεί ουσιαστικά ένα αξιόλογο υπόμνημα στο έργο του Ιπποκράτη «Περί άρθρων» . Σε αυτό αναφέρεται σε προβλήματα και ιατρικές μεθόδους που αφορούν τις αρθρώσεις, όπως τις αρθρώσεις του ώμου, του αγκώνα, του καρπού, των σπονδύλων, του μηρού, του γονάτου και του αστραγάλου. Τα σχόλια του Απολλώνιου συνοδεύονται από τριάντα απεικονίσεις διαφόρων τρόπων ανάταξης εξαρθρωμένων μελών του σώματος θέλοντας να παρουσιάσει με ένα πιο παραστατικό τρόπο τις μεθόδους θεραπείας. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Απολλώνιος ο Κιτιεύς αποτελεί και τον πρωτοπόρο της απεικονιστικής ιατρικής.

Οι τρόποι ανάταξης που παρουσιάζονται είναι ιδιαίτερα πρακτικοί και γίνονται αρκετές φορές με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων, όπως η σκάλα, η δίφυλλη πόρτα, το τραπέζι, ενώ αναφέρεται πως η επιλογή της ιατρικής που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου, όπως η ηλικία, το φύλο, ο χαρακτήρας κ.α. Το έργο αυτό έχει διασωθεί ολόκληρο και βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του βυζαντινού γιατρού Νικήτα, ενώ σήμερα φυλάσσεται στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας. Για πρώτη φορά το έργο αυτό εξεδόθη το 1834 στη Γερμανία επηρεάζοντας αρκετούς σύγχρονους ιατρούς.

Ο Απολλώνιος έγραψε πληθώρα άλλων βιβλίων και ιατρικών συγγραμμάτων, όπως το «Περί Επιληψίας», το οποίο αναφέρεται στην επιληψία και στο τρόπο αντιμετώπισης της, 18 βιβλία ως ανταπάντηση στα τρία βιβλία του Ταραντίνου προς τον Βακχείο, τα οποία όμως δεν έχουν διασωθεί.
Η σχολή στην οποία ανήκε ο Απολλώνιος ήταν η εμπειρική, οι οπαδοί της οποίας ασχολήθηκαν με την μελέτη και τον υπομνηματισμό έργων του Ιπποκράτη. Οι οπαδοί της εμπειρικής ιατρικής πρέσβευαν πως η ιατρική δεν θα έπρεπε να στηρίζεται στο δόγμα αλλά στην εμπειρία του ιατρού και συγκεκριμένα στην προσωπική παρατήρηση του ιατρού, στο ιστορικό των παρατηρήσεων και στην αναλογία των παρατηρήσεων.

Κείμενα του Απολλώνιου χρησιμοποιούνται σήμερα από σπουδαστές της ιατρικής, ενώ ο δήμος της Λάρνακας θέλοντας να τον τιμήσει έδωσε σε ένα από τους δρόμους της το όνομα του και ανήγειρε την προτομή του σε κεντρική πλατεία της πόλης.
