Η κύρια εκκλησία της κοινότητας του Ξυλιάτου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μάμα. Κτίστηκε στα κατάλοιπα μια παλιάς εκκλησίας των αρχών του 20ου αιώνα, που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1998.

Πρόκειται για μια μονόκλιτη εκκλησία με ξύλινη επικλινή στέγη, επενδυμένη εξωτερικά με ακανόνιστου μεγέθους πέτρες. Το καμπαναριό είναι ανεξάρτητο και βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας. Το εσωτερικό του ναού αποτελείται από ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στη νότια πλευρά του χωριού συναντάται και σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση εκεί κατοικούσε ο Άγιος Μάμας. Ο Άγιο Μάμας τιμάται ιδιαίτερα στην Κύπρο με πολλές εκκλησίες να είναι αφιερωμένες σε αυτόν, παρόλο που σύμφωνα με τη βιογραφία του Αγίου, δεν παρουσιάζεται να έχει ζήσει ποτέ στο νησί. Αρκετές είναι όμως οι παραδόσεις που φέρουν τον Άγιο Μάμα να εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και να προβαίνει σε θαύματα.

Στο Ξυλιάτο κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου εορτάζεται πανηγυρικά η εορτή του Αγίου Μάμα, που αποτελεί και τον πολιούχο άγιο του χωριού.