Στα ανατολικά της κοινότητας του Ξυλιάτου, σε μια βραχώδη περιοχή βρίσκεται ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός, με την επωνυμία «Οκτίπετρα». Ο όρος γεωλογικός σχηματισμός στη γεωλογία χαρακτηρίζει το σύνολο των γεωλογικών στρωμάτων μιας περιοχής π.χ. ιζηματογενών, εκρηξιγενών, μεταμορφωσιγενών πετρωμάτων. Άλλωστε στη διοικητική έκταση του Ξυλιάτου κυριαρχούν οι λάβες του πυριγενούς συμπλέγματος του Τροόδους.

Ο γεωλογικός σχηματισμός της «Οκτίπετρας» προκαλεί έντονο το διεθνές ενδιαφέρον των γεωλόγων και των ερευνητών, καθότι πρόκειται για σπάνιο είδος πετρώματος στο χρώμα του γραφίτη και το οποίο δεν συναντάται πουθενά αλλού. Μπροστά από το βραχώδες τοπίο με τα σπήλαια προβάλλει ένας βράχος, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα τριάντα μέτρα και τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ονόμασαν «Στητόροτσο» ή «Στητήπετρα». Αυτός ο βράχος αποτελεί και το λογότυπο της κοινότητας του Ξυλιάτου.

Ο περιπατητής μπορεί να θαυμάσει την περιοχή της «Οκτίπετρας», μέσα από το Σημείο Θέας, που δημιουργήθηκε το 2010 στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης από το Τμήμα Δασών. Το Σημείο Θέας είναι ένα συγκεκριμένο σημείο στην κοινότητα, όπου υπάρχει ένα ξύλινο παγκάκι με ένα ξύλινο κιόσκι και από εδώ μπορεί κάποιος να απολαύσει την πανοραμική θέα που απλώνεται μπροστά του . Από εδώ μπορεί κάποιος να αγναντέψει εκτός από την «Οκτίπετρα» και  το κρατικό δάσος Αδελφοί, το δάσος της Μαδαρής ,αλλά και τη θάλασσα της κατεχόμενης Μόρφου.