Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Βυζακιά  βρίσκεται στα δυτικά της κοινότητας. Πρόκειται για μια παλιά εκκλησία που χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Παλαιότερα αποτέλεσε μετόχι της Παναγίας του Άρακος , ενώ σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου. Καθώς βρίσκεται στο δρόμο προς το μοναστήρι της Παναγίας αποτελεί σταθμό για αρκετούς περιηγητές που επισκέπτονται τη Μονή.

Είναι μικρή, ξυλόστεγη , με δύο εισόδους, μία στο νότιο τοίχο και μία στο δυτικό. Από την εκκλησία ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες , που ανάγονται επίσης στον 16ο αιώνα. Η τέχνη των τοιχογραφιών είναι καθαρά λαϊκή τέχνη, επηρεασμένη από τη δυτική τεχνοτροπία. Οι σκηνές τους αποδίδονται με ένα απλοϊκό και συγχρόνως αφελή τρόπο. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Γέννηση του Χριστού, η Υπαπαντή και η Βάπτιση του Χριστού, Ανάσταση του Λαζάρου, τα Πάθη του Χριστού, οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Μάμας είναι κάποιες από τις σκηνές που αναπαριστώνται στις τοιχογραφίες. Από το εικονοστάσι της εκκλησίας ξεχωρίζει η εικόνα του Χριστού (16ος αιώνας).

Μπροστά από την  εκκλησία δεσπόζει ένας ψηλός ευκάλυπτος με το σήμαντρο στον κορμό του. Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση η εκκλησία κτίστηκε μια περίοδο που την κοινότητα μάστιζε η θανατηφόρα αρρώστια της πανούκλας. Τότε φόρτωσαν επάνω σε ένα γαϊδουράκι την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ για να γίνει η λειτουργία στο χωριό. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής το γαϊδουράκι σταμάτησε και δεν έλεγε να προχωρήσει. Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρήθηκε ως θείο σημάδι για να κτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο μια εκκλησία αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η εκκλησία βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Λειτουργεί δυο φορές το χρόνο, μία την ημέρα εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στις 6 Σεπτεμβρίου και μία στις 8 Νοεμβρίου ημέρα εορτής των Ασωμάτων.