Των Αθανάτων το κρασί

το βρετε εσείς και πίνετε

ζωή για σας ο θάνατος

κι αθάνατοι θα μείνετε

Με τους στίχους αυτούς του Ευαγόρα Παλληκαρίδη σας υποδέχεται το Περιφερειακό Μουσείο Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 στη Βάβλα. Στην οικία όπου είχε στήσει το τελευταίο του κρησφύγετο και είχε βρει ηρωικό θάνατο ο αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α.  Μιχαλάκης Παρίδης, δημιουργήθηκε μουσείο,  στο οποίο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του ήρωα, καθώς και ποιήματα του.

Ο Μιχαλάκης Παρίδης γεννήθηκε στην Αναφωτία το 1933. Υπήρξε μέλος της ΟΧΕΝ και Επαρχιακός Γραμματέας της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας, που πρωτοστατούσαν στις ενωτικές διεκδικήσεις του Κυπριακού Ελληνισμού. Υπήρξε από τους πρώτους που μυήθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α.  Σε μια από τις επιχειρήσεις της οργάνωσης συνελήφθη με τους συναγωνιστές του και καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση. Κατάφερε να αποδράσει το 1957, από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας , όπου νοσηλευόταν. Μετά την απόδραση του ορίστηκε ως Τομεάρχης στην επαρχία Λάρνακας, όπου και συνέχισε τη δράση του.  Ο Μιχαλάκης  μετακινείτο στα διάφορα χωριά της Λάρνακας, για να καταλήξει στη Βάβλα, στο σπίτι του δασκάλου του χωριού, Χριστάκη Καραγιώργη, όπου έστησε το καταφύγιο του. Στις 27 Αυγούστου, έπειτα από εξονυχιστικές έρευνες, οι Άγγλοι ανακάλυψαν το κρησφύγετο του ήρωα και του ζήτησαν να παραδοθεί. Ο ΜΙχαλάκης Παρίδης αρνήθηκε να παραδοθεί και ρίχτηκε στην τελευταία του μάχη, όπου και έπεσε μαχόμενος από τις σφαίρες των Άγγλων στρατιωτών.

Το Μουσείο, εκτός από Μουσείο Αγώνος, φιλοξενεί παράλληλα αντικείμενα και εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βάβλας στις αγροτικές τους ασχολίες, όπως και εξοπλισμό που συναντούσες σε ένα τυπικό αγροτικό σπίτι του προηγούμενου αιώνα.