Η Βάβλα είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό στην ορεινή Λάρνακα. Είναι γειτονικό χωριό με τα Λεύκαρα και τον Κάτω Δρυ, με τα οποία φέρει την ίδια αρχιτεκτονική. Στη Βάβλα, σε ένα καταπράσινο τοπίο , στην όχθη του ποταμού του Αγίου Μηνά, συναντάμε μια μοναδική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία της Αγάπης.

Η Παναγία της Αγάπης κτίστηκε το 1935 από το Σπύρο Χαραλάμπους εις μνήμη της κόρης του Μαρίας που είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Το εξωκλήσι κτίστηκε στα θεμέλια μιας παλαιότερης εκκλησίας του 16ου αιώνα και σε αυτή την περίοδο χρονολογείται και η εικόνα, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Αγάπης. Σύμφωνα με μια παράδοση, κάποτε, η εικόνα της Παναγίας είχε κλαπεί από αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι είχαν σκοπό να τη μεταφέρουν στο εξωτερικό. Οι διάφορες όμως δυσκολίες και κακουχίες, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι ιερόσυλοι, από τη στιγμή της κλοπής, τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν την εικόνα πίσω στη κοινότητα της Βάβλας. Την τοποθέτησαν τότε έξω από τη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο του χωριού και αφού κτύπησαν την καμπάνα εξαφανίστηκαν. Στο άκουσμα της καμπάνας οι κάτοικοι έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει και τότε έκπληκτοι αντίκρισαν την κλεμμένη εικόνα της Παναγίας.

Πολλές είναι οι δοξασίες και οι παραδόσεις που ακολουθούν το συγκεκριμένο εξωκλήσι. Όπως αναγράφεται στο βιβλίο του Κώστα Παπαγεωργίου «Η Παναγία της Κύπρου – Η δική μας Παναγία» η προσωνυμία Παναγία της Αγάπης αποδόθηκε στην Παναγία κατά τα τέλη του 19ου αιώνα – αρχές του 20ου , σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για το νησί. Τότε η ανεργία μάστιζε τους κατοίκους της Κύπρου εξαναγκάζοντας τους να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Οι άνδρες κάτοικοι των ορεινών χωριών της Λάρνακας, όπως και άλλων περιοχών της Κύπρου, μετανάστευαν στο εξωτερικό για να εργαστούν και για να στείλουν οικονομική βοήθεια στην οικογένεια τους που έμενε πίσω. Αυτή η απόσταση μεταξύ των αγαπημένων προσώπων οδήγησε στην ανάγκη κυρίως των συζύγων των αποδήμων να προσφεύγουν στο εξωκλήσι της Παναγίας για να προσευχηθούν, αλλά και για να πάρουν χώμα, το οποίο βρισκόταν πίσω από την Αγία Τράπεζα και να το βάζουν στις επιστολές που έστελναν στο αγαπημένο τους πρόσωπο. Ουσιαστικά το ιερό αυτό χώμα κρατούσε δεμένο το ξενιτεμένο με το χωριό του αλλά και με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Σήμερα αυτή η δοξασία εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς πολλοί ερωτευμένοι επισκέπτονται το εξωκλήσι είτε για να επισφραγίσουν την αγάπη τους είτε για να ζητήσουν τη βοήθεια της Παναγίας στο να επιλύσουν τις διαφορές τους είτε για να βοηθήσει τους αδέσμευτους να βρουν την πραγματική αγάπη. Στην Παναγία της Αγάπης δεν προσφεύγουν όμως μόνο οι ερωτευμένοι, αλλά και πιστοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε θέματα φιλίας και οικογενειακών σχέσεων. Η Παναγία γεμάτη από αγάπη βοηθά στην αποκατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων και στην απάλειψη του μίσους.

Μια επίσκεψη στο εξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης μπορεί να συνδυαστεί και με το μονοπάτι της φύσης, το οποίο αρχίζει από το κέντρο του χωριού διέρχεται από το εξωκλήσι και από εκεί διασχίζει τον ποταμό του Αγίου Μηνά. Ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει την πλούσια βλάστηση της περιοχής και να αγναντέψει την πανοραμική θέα που απλώνεται από το Μοναστήρι της Παναγίας της Αγάπης, που αποτελεί τη μοναδική εκκλησία στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο με τη συγκεκριμένη ονομασία.