Καθαρός αέρας, όμορφο φυσικό περιβάλλον, απλότητα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ηρεμία και ζεστή φιλοξενία είναι τα γνωρίσματα που συνθέτουν τα παραδοσιακά χωριά της Κύπρου και που προσφέρουν ένα εναλλακτικό τρόπο τουρισμού, τον λεγόμενο αγροτουρισμό.

Τρεις Ελιές

Οι Τρεις Ελιές είναι ένα από αυτά τα χωριά που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με το ανόθευτο φυσικό περιβάλλον και να βιώσουν την απλή και γαλήνια ζωή της υπαίθρου. Κτισμένες σε μέσο υψόμετρο 800 μέτρων, οι Τρεις Ελιές, βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της επαρχίας Λεμεσού και ανήκουν στη γεωγραφική περιφέρεια της Μαραθάσας. Γειτνιάζουν με τις κοινότητες του Προδρόμου, της Λεμίθου και των Καμιναριών. Η ονομασία του χωριού προήλθε, σύμφωνα με το Νέαρχο Κληρίδη, από την ύπαρξη στο χωριό τριών ελιών, κάτι σπάνιο για μια ορεινή περιοχή.

Τρεις Ελιές

Το μικρό καταπράσινο αυτό χωριό υφίστατο κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια, αποτελώντας μάλιστα βασιλικό φέουδο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Επίσης υπήρξε ο τόπος καταγωγής ενός από τους σημαντικότερους αρχιεπισκόπους επί Τουρκοκρατίας, του Χρύσανθου (1767 – 1810). Το πατρικό σπίτι του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου εξακολουθεί να διατηρείται μέχρι και σήμερα σε κεντρικό σημείο της κοινότητας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στην περιοχή έζησε και μαρτύρησε κατά τα τέλη του 2ου αιώνα, ο άγιος Χαράλαμπος, τα οστά του οποίου φυλάσσονται σε ορειχάλκινη λειψανοθήκη, στην κύρια εκκλησία του χωριού αφιερωμένης στην Παναγία της Ελεούσας. Πάντως δεν υπάρχει οποιαδήποτε τεκμηριωμένη απόδειξη για οποιαδήποτε σχέση του αγίου με την περιοχή.

Εκκλησία Παναγίας Χρυσοσωτήρος Τρεις Ελιές

Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες παλαιές εκκλησίες, κτισμένες σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των εκκλησιών των ορεινών χωριών της Κύπρου. Τέτοια παραδείγματα είναι η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (17ος με 18ος αιώνας) που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (17ος αιώνας). Κτίσμα του 17ου αιώνα αποτελεί και η μικρή ξυλόστεγη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται σε βουνοκορφή στα βορειανατολικά της κοινότητας.

Στα βορειανατολικά του χωριού, δίπλα στο Δράκοντα ποταμό, παραπόταμο του Διαρίζου, βρίσκονται επίσης ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από ένα βράχο. Τα παλαιότερα χρόνια πολλοί ήταν αυτοί που επισκέπτονταν το χωριό για να κάνουν μπάνιο στα θειούχα νερά, καθώς θεωρούνται πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως σε ρευματικές παθήσεις.

Ιαματικά Νερά Τρεις Ελιές

Για τους λάτρεις της φύσης και των περιπατητικών διαδρομών έχει διαμορφωθεί από το Τμήμα Δασών μονοπάτι της φύσης. Πρόκειται για μια όμορφη και συγχρόνως εύκολη διαδρομή που ξεκινά από την κοινότητα των Τριών Ελιών με κατεύθυνση τα Καμινάρια. Δέντρα, θάμνοι, λουλούδια της περιοχής συνθέτουν το σκηνικό της διαδρομής, ενώ παράλληλα το μονοπάτι περνά και από άλλα αξιόλογα αξιοθέατα, όπως τα κατάλοιπα του ναού του Αγίου Ανδρονίκου, τα ενετικά γεφύρια του Μύλου και των Τριών Ελιών, τον Δράκοντα ποταμό, καθώς και τον Κρεμμό του Κάτω Μύλου. Συγκεκριμένα τα δυο γεφύρια, που βρίσκονται εντός των κοινοτικών ορίων της κοινότητας των Τριών Ελιών, αποτελούν δυο κρυμμένοι θησαυροί και δυο τοξωτά αριστουργήματα, τα οποία στέκουν αγέρωχα από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σε αλλοτινές εποχές αποτελούσαν μέρος του μονοπατιού που οδηγούσε από την Πάφο στην περιοχή της Μόρφου.

Γεφύρι του Μύλου Τρεις Ελιές

Γεφύρι του Μύλου

Οι Τρεις Ελιές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός παραδοσιακού ορεινού χωριού, που ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε τουριστικά θέρετρα του Τροόδους, εντούτοις κατόρθωσε να κρατήσει τον απλό και γαλήνιο χαρακτήρα του. Εδώ, οι λάτρεις του αυθεντικού, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να απολαύσουν ό,τι απλόχερα τους προσφέρει η φύση. Ένας τόπος προικισμένος σε εικόνες, μυρωδιές και ήχους όλα προερχόμενα από τον καλύτερο δημιουργό τέχνης, τη φύση. Αξίζει να αναφερθεί πως το χωριό από το 2015 έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «ecovillage» με σκοπό τη μετατροπή του σε οικολογικό χωριό.

Μονοπάτι Φύσης Τρεις Ελιες