Επί της οδού Τσερίου, στο Στρόβολος βρίσκεται το μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Χαράλαμπο Πεττεμερίδη. Ο ανδριάντας βρίσκεται εντός του ομώνυμου πάρκου και αποτέλεσε δωρεά του Αθλητικού Συλλόγου Χαράλαμπου Πεττεμερίδη και τα αποκαλυπτήρια έλαβαν χώρα στις 19 Μαΐου του 1996, από τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Χαράλαμπος Πεττεμερίδης γεννήθηκε στο χωριό Καννάβια στις 21 Ιανουαρίου του 1934. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας με οκτώ παιδιά. Μόλις τελείωσε το δημοτικό ρίχτηκε στη βιοπάλη. Εργάστηκε στα μεταλλεία του Αμιάντου, σαν παντοπώλης και μετέπειτα ως τραπεζοκόμος στην Κερύνεια. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Στυλιανού Πεττεμερίδη.

Εντάχθηκε από νωρίς στην οργάνωση της ΕΟΚΑ με τη δράση του να βρίσκεται στην περιοχή Πιτσιλιάς – Σπηλιών-Αμιάντου. Υπήρξε σύνδεσμος και τροφοδότης των αντάρτικων ομάδων που δρούσαν στην περιοχή, ενώ αρκετές φορές φιλοξενούσε τους αντάρτες στο κρησφύγετο που κατασκεύασε στο σπίτι του. Συνελήφθη έπειτα από προδοσία τον Ιούνιο του 1958 και κρατήθηκε στα ανακριτήρια των Πλατρών, όπου και υπέστη βασανιστήρια από τους Άγγλους στρατιώτες. Όταν αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε τη δράση του και ανέβηκε στα βουνά, όπου και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες. Στις 6 Οκτωβρίου 1958 πήρε εντολή και έστησε ενέδρα μαζί με συναγωνιστές του εναντίον των Άγγλων, στην τοποθεσία Μούττη του Σαράντι, μεταξύ των χωριών Σπήλια – Λαγουδερά. Κατά την επίθεση κτυπήθηκαν δυο αυτοκίνητα γεμάτα με Άγγλους στρατιώτες, τα οποία πλησίασαν τον τόπο της ενέδρας. Ο Χαράλαμπος κτυπήθηκε θανάσιμα κατά την υποχώρηση από στρατιώτες που βρίσκονταν σε ένα τρίτο αυτοκίνητο. Ο αγωνιστής τάφηκε με ιδιαίτερες τιμές στο χωριό του.