Από τη Φραγκοκρατία μέχρι σήμερα, ένας ιστορικός ναός που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου.

Όσοι σκοπεύετε να επισκεφτείτε το μεσαιωνικό κάστρο στο Κολόσσι, μην παραλείψετε να περάσετε και από την εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου. Η αρχαία αυτή εκκλησία βρίσκεται γύρω στα 100 μέτρα βορειότερα του κάστρου.

Ο ναός χτίστηκε γύρω στον 12 αιώνα μ.χ. Από διάφορα ιστορικά ντοκουμέντα φαίνεται ότι η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι ήταν και οι ιδιοκτήτες του παρακείμενου κάστρου. Μέχρι και το 1930, υπήρχε ακόμη το οικόσημο του Μεγάλου Διοικητή του τάγματος, Λουίς Ντε Μανιάκ, το οποίο οικόσημο συναντάται και σε διάφορα σημεία του κάστρου.

Η εκκλησία φαίνεται να προϋπήρχε (σαν βυζαντινός ναός) και η απόδοση του ονόματος του Αγίου Ευσταθίου φαίνεται να προήλθε από τους ιππότες, οι οποίοι ήθελαν να τιμήσουν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Ευστάθιο, που έχει καταγωγή από τη Ρώμη.

Στην εκκλησία φαίνεται να έγιναν σημαντικές επιδιορθώσεις και μετατροπές κατά τον 15 αιώνα. Στο θόλο σώζονται ακόμη αξιόλογες τοιχογραφίες του 15 αιώνα. Στην κορυφή βρίσκεται ο Παντοκράτορας ενώ στα τρίγωνα περιμετρικά του θόλου διακρίνονται οι τέσσερις Ευαγγελιστές Λουκάς, Μάρκος, Ματθαίος και Ιωάννης. Επίσης υπάρχει και μια μεγάλη σε διαστάσεις τοιχογραφία του Αγίου Ευσταθίου, έφιππου, ο οποίος κρατά το δόρυ του στο δεξί του χέρι και την ασπίδα του στον αριστερό του ώμο.

Στην εκκλησία γίνεται λειτουργία 2 φορές το χρόνο, την ημέρα της εορτής του Αγίου στις 20 του Σεπτέμβρη καθώς και την Δευτέρα του Πάσχα.

Αν και εσείς ανήκετε στους λάτρεις του Θρησκευτικού τουρισμού, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Άγιο Ευστάθιο. Πραγματικά, αξίζει τον κόπο!