Κοντά στο αρχαίο λιμάνι της Καρπασίας, 5 περίπου χιλιόμετρα στα βόρεια του Ριζοκαρπάσου , σε μια υπέροχη τοποθεσία βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Φίλωνα. Η εκκλησία, η οποία χρονολογείται στον 11ο με 12ο αιώνα κτίστηκε στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 4ου με 5ου αιώνα μ.Χ., η οποία πιθανότατα είχε καταστραφεί από τις αραβικές επιδρομές.Στοιχεία διασώζονται και από τις δυο εκκλησίες. Η αρχική εκκλησία ήταν τρίκλιτη βασιλική, μικρών διαστάσεων, ενώ η ενσωματωμένη νέα εκκλησία είναι τύπου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο και κάλυψε το μέσο και νότιο κλίτος της βασιλικής αλλά όχι ολόκληρο το μήκος της. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι κτισμένοι με αδρά τετραγωνισμένους πωρόλιθους. Στο βόρειο κλίτος διασώζονται υπολείμματα μιας πήλινης σαρκοφάγου, ο οποίος πιθανολογείται πως αποτελεί τον τάφο του αγίου Φίλωνα.

Η βασιλική του 5ου αιώνα φαίνεται να ήταν διακοσμημένη με ψηφιδωτά, κάτι που αποδεικνύεται από τις ψηφίδες που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή. Έξω από τα ναό ανευρέθηκαν επίσης μεσαιωνικοί τάφοι και βυζαντινά νομίσματα. Οι πρώτες ανασκαφές στο ναό έγιναν το 1934 από μια αγγλίδα αρχαιολόγο, την Τζοάν Τέιλορ. Ο ναός αναστηλώθηκε και συντηρήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

Μια δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Φίλωνα βρίσκεται δέκα περίπου χιλιόμετρα στα ανατολικά του Ριζοκαρπάσου, στην περιοχή Αγρίδια.

Ο άγιος Φίλωνας αποτελεί τοπικό άγιο της Κύπρου και τιμάται ιδιαίτερα στην Καρπασία. Ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για τη ζωή του αγίου και αυτές δίνονται από τον Βίο του αγίου Επιφανίου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας. Ο άγιος Φίλωνας διετέλεσε επίσκοπος Καρπασίας κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, κατά τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Η επιλογή του ως επίσκοπος έγινε από τον άγιο Επιφάνιο, κατόπιν θειικής φώτισης, ενώ τον είχε και ως βοηθό και αντικαταστάτη του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο άγιος στη διάρκεια της θητείας του ως επίσκοπος έκτισε πολλές εκκλησίες, προσηλύτισε πολλούς στο χριστιανισμό ενώ προέβη και σε αρκετά θαύματα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 24 Ιανουαρίου.