Η παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ψευδά υπολογίζεται να είναι 120 χρονών περίπου και κτίστηκε στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας του 17ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μονόκλιτο πετρόκτιστο ναό σε ρυθμό βασιλικής με στοιχεία όμως της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Εντύπωση προκαλεί το επιβλητικό σκαλιστό καμπαναριό της. Σε διάφορα αντικείμενα του ναού, όπως σε ένα Άγιο Ποτήριο, σε ένα σταυρό και σε ένα θυμιατό υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των κτητόρων, του Γρηγόρη και της Αλισαβούς, οι οποίοι, καθώς δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, άφησαν την περιουσία τους στην εκκλησία.

Από τον παλαιότερο ναό του 17ου αιώνα έχουν διασωθεί ιερά ευαγγέλια του 17ου και 18ου αιώνα, μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 16ου με 17ου αιώνα και άλλες μικρότερες φορητές εικόνες.

Η εκκλησία βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και παρόλο που έχει κτιστεί μια νέα εκκλησία επίσης αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, εντούτοις εξακολουθεί να λειτουργεί σε διάφορες εορτές.

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Ευαγγελιστή εορτάζεται στις 8 Μαΐου. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο που αρχίζει με τη γνωστή φράση "Εν αρχή ην ο Λόγος...", έχοντας ως θέμα τη θεότητα του Θείου Λόγου, δηλαδή του Ιησού Χριστού. Για το λόγο αυτό, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ονομάζεται απο την Εκκλησία και Θεολόγος.