Το γραφικό ημιορεινό χωριό της Ποταμιού βρίσκεται βορειοδυτικά της επαρχίας Λεμεσού και γειτονεύει με τα χωριά Όμοδος, Κισσούσα και Μαλλιά. Η ονομασία του προήλθε πιθανότατα από το Χαποτάμι, το οποίο βρίσκεται δυτικά του χωριού.
Το χωριό παρόλο που διαθέτει περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη, διαθέτει αμπελώνες οινοποιήσιμων ποικιλιών, για αυτό άλλωστε κατατάσσεται στα αμπελοχώρια της γεωγραφικής περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου. Οι κάτοικοι του χωριού ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων, προερχόμενων από τα σταφύλια, όπως κρασιού, σουτζιούκου, παλουζέ κ.α. Επίσης στο χωριό καλλιεργούνται ελιές, χαρουπιές, φρουτόδεντρα, όπως μηλιές, ροδακινιές, αχλαδιές κ.α.
Η Ποταμιού σύμφωνα με ιστορικές πηγές χρονολογείται στη Μεσαιωνική περίοδο αποτελώντας βασιλικό κτήμα. Γνωστό από την περίοδο της Ενετοκρατίας αποτελεί και το γεφύρι νότια του χωριού, το οποίο κατασκευάστηκε με σκοπό τη σύνδεση του χωριού με τα χωριά Βουνί και Κοιλάνι, εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της εποχής.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ξεχώρισαν λόγιοι και ιερωμένοι με καταγωγή την Ποταμιού. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό υπήρξε έδρα αρχιεπισκοπής κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας αρχές Τουρκοκρατίας και υπαγόταν τότε στην επισκοπική περιφέρεια Πάφου. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και με την οικοδόμηση την εποχή εκείνη, συγκεκριμένα το 1551, μεγάλης εκκλησίας αφιερωμένης στην Αγία Μαρίνα.
Αξιοσημείωτο είναι πως από την Ποταμιού κατάγεται ένας πολύ γνωστός πεζογράφος και λαογράφος του 17ου αιώνα, ο Νεόφυτος Ροδινός. Τα έργα του είχαν γίνει γνωστά και εκτός των συνόρων της Κύπρου, σε πανελλήνια κλίμακα.
Στο χωριό ξεχωρίζουν δυο εκκλησίες, η μία στην οποία έχουμε αναφερθεί πιο πάνω, αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα και η δεύτερη αφιερωμένη στον Άγιο Μνάσωνα. Η εκκλησία της Αγία Μαρίνας χαρακτηρίζεται τρίκλιτη βυζαντινού ρυθμού με οκτάγωνο τρούλο και η κεντρική πόρτα της θυμίζει καστρόπορτα. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν εικόνες που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Στο προαύλιο της υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στο Χαράλαμπο Παναγή, ο οποίος υπήρξε αγωνιστής κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή.
Η δεύτερη εκκλησία βρίσκεται έξω από το χωριό και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μνάσωνα. Παρόλο που είναι ερειπωμένο, το εξωκλήσι αποτελεί ένα θαυμαστό μνημείο, αρχαιολογικής σημασίας, το οποίο χρονολογείται στο 300μ.Χ. Κάτω από το εξωκλήσι υπάρχουν κατακόμβες, ενώ σε μια από αυτές, σύμφωνα με τον Νεόφυτο Ροδινό, φυλαγόταν ο αριστερός βραχίονας του Αγίου.
Η Ποταμιού μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη τη γνωριμία με φυσικές ομορφιές και την περιδιάβαση στα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού με τα σπιτάκια της λαϊκής αρχιτεκτονικής και με τις πετρόκτιστες βρύσες.