Το μνημείο – προτομή του στρατηγού Κίμωνα στέκεται μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο της Πόλης της Χρυσοχούς. Άλλωστε ο Κίμωνας έχει άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομά του με αυτό της Πόλης Χρυσοχούς, το άλλοτε βασίλειο του Μάριου. Ο Αθηναίος στρατηγός μαζί με το στρατό του κατόρθωσε να απελευθερώσει την πόλη του Μάριου, από τους Πέρσες και να αντικαταστήσει το Φοίνικα βασιλιά Σασμά με τον Έλληνα Στασίοικο.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν το Σεπτέμβριο του 2011 από τον τέως υπουργό Παιδείας Γιώργο Δημοσθένους. Η προτομή του Κίμωνα συνοδεύεται από ένα αετό, σύμβολο δύναμης και ισχύος.
Ο Κίμωνας ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός, γιος του Μιλτιάδη, επικεφαλή των Ελλήνων στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Γεννήθηκε το 510 π.Χ. και πέθανε το 449 π.Χ. Ο Κίμωνας έπλευσε στην Κύπρο, με 200 τουλάχιστον συμμαχικές τριήρεις για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο. Κατόρθωσε με το στρατό του να απελευθερώσει το βασίλειο του Μάριου, όπου αντικατέστησε το Φοίνικα βασιλιά με Έλληνα. Ακολούθως πολιόρκησε το Κίτιο. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας πέθανε από λοιμό που είχε κτυπήσει τον αθηναϊκό στρατό. Ο θάνατος του στρατηγού Κίμωνα κρατήθηκε μυστικός για να μην επηρεάσει τη ψυχολογία των στρατιωτών του, οι οποίοι κατόρθωσαν να νικήσουν τους Πέρσες σε ξηρά και σε θάλασσα. Οι νίκες αυτές του αθηναϊκού στρατού, που έγιναν στην περιοχή της Σαλαμίνας, λίγο μετά το θάνατο του Κίμωνα, προσέδωσαν στον Αθηναίο στρατηγό την επιγραμματική φράση που έμεινε στην ιστορία «και νεκρός ενίκα». Η σορός του Κίμωνα επιστράφηκε στην Αθήνα όπου και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις Μελίτιδες Πύλες.