Κάτασπρο τον χειμώνα και κατάλληλο μέρος για ηρεμία και απόλαυση της φύσης το καλοκαίρι, ο Πεδουλάς αποτελεί έναν από τους καλύτερους ορεινούς προορισμούς της Κύπρου τον οποίο δεν πρέπει ο κάθε επισκέπτης να παραβλέψει να επισκεφθεί.

Στο βόρειο τμήμα της οροσειράς του Τροόδους μπορεί ο κάθε παραθεριστής να συναντήσει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, τον Πεδουλά. Η κοινότητα βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 1100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με πηγές, η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη «πέδιλο».

Η ιστορία του Πεδουλά αρχίζει από τα βυζαντινά χρόνια ενώ κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας αποτελούσε βασιλική ιδιοκτησία. Οι αραβικές επιδρομές των βυζαντινών χρόνων, ανάγκασαν τον πληθυσμό να μετακινηθεί ενδότερα, στις ψηλότερες κορφές, για να αναζητήσει ασφάλεια.

Το χωριό απέκτησε πρωτόγνωρη και θεαματική οικονομική ανάπτυξη μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κτίστηκαν σχολεία, ξενοδοχεία, εκκλησίες και άλλα δημόσια κτίρια, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα, και ο πληθυσμός του χωριού εκτοξεύτηκε στους 2000 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα, η αστυφιλία έπληξε σε σημαντικό βαθμό την απομονωμένη από τις πόλεις κοινότητα του Πεδουλά με μόλις 130 μόνιμους κατοίκους να έχουν απομείνει.

Ως χωριό της υπαίθρου, η κύρια ασχολία των κατοίκων του υπήρξε ανέκαθεν η γεωργία, με την καλλιέργεια μήλων, κερασιών και οπωροφόρων δέντρων. Η τουριστική ανάπτυξη του Πεδουλά, υποχρέωσε τους κατοίκους να αναζητήσουν συμπληρωματικές εργασίες, μιας και η ενασχόληση με τη γεωργία δεν μπορούσε να καλύψει εξολοκλήρου τις οικονομικές ανάγκες. Έτσι, αναπτύχθηκε το εμπόριο και οι οικοτεχνίες. Επίσης, πολλές γυναίκες ασχολούνταν με την ύφανση μάλλινων και βαμβακερών με τους παραδοσιακούς αργαλειούς τους ενώ οι βιοτεχνίες βυρσοδεψίας, που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, επέτρεπαν στους Πεδουλιώτες να επεξεργάζονται τα δέρματα φτιάχνοντας μπότες και παπούτσια.

Στον Πεδουλά βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Κύπρου, η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία είναι προστατευμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σημαντικό, επίσης, για τον πολιτισμό της Κύπρου θεωρείται το Λαογραφικό Μουσείο που εδράζεται στον Πεδουλά. Η κοινότητα βρίσκεται στην καρδιά της φύσης και δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα διάφορα μονοπάτια που μπορούν να εξερευνήσουν οι λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος. Ολόκληρη η κοινότητα περιτριγυρίζεται από δάση πεύκων, κέδρους, πανέμορφα λουλούδια, αρωματικά βότανα και πλούσιες φυσικές πηγές νερού.

Αν και το χωριό έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, εντούτοις σφύζει από ζωή με χιλιάδες ταξιδιώτες, ντόπιους και ξένους, να το επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπάρχει μια πληθώρα από υπηρεσίες που μπορεί να βρει κανείς στον Πεδουλά, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, τράπεζες, νοσοκομείο, αστυνομικό σταθμό και άλλα, πέρα από τα μουσεία και τις εκκλησίες.

Αυτό το υπέροχο χωριό με τα στενά δρομάκια, και τη μαγευτική θέα του φυσικού τοπίου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ορεινούς προορισμούς του νησιού και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσει τον κάθε λογής ταξιδιώτη.