Το ιστορικό πλέον ναυάγιο Nemesis III αποτελεί αδιαμφισβήτητα την μόδα του καταδυτικού τουρισμού και προσφέρει μια πληθώρα από σπάνιες εμπειρίες εντός θαλάσσιων υδάτων που έχει την δυνατότητα ο κάθε δύτης να απολαύσει.
Το ναυάγιο Nemesis III εντοπίζεται στο Παραλίμνι και συγκεκριμένα 600 μέτρα μακριά από την ακτή, κοντά στην παραλία Βρυσούδια. Πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο που τοποθετείται στο συγκεκριμένο σημείο μιας και λίγα χρόνια προηγουμένως, στην προσπάθεια του Δήμου Παραλιμνίου για δημιουργία τεχνητού υφάλου, είχε βυθιστεί το πλοίο Liberty 150 μέτρα πιο μακριά. Η πρόσβαση στο καταδυτικό σημείο γίνεται μέσω σκάφους από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου με χρόνο άφιξης μόνο 10 λεπτά.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής
Κατασκευασμένο στην Γαλλία το 1956, το σκάφος Nemesis III αρχικά πήρε την ονομασία Thalia και χρησιμοποιήθηκε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του ως τράτα βυθού. Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 24.50 μέτρα σε μήκος και τα 6.30 μέτρα σε πλάτος. Η άφιξή του στα κυπριακά χωρικά ύδατα πραγματοποιήθηκε το 1987 και ακολούθως εγγράφηκε ως κυπριακό πλοίο.

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης
Το πλοίο Nemesis μετά από σχετική άδεια του τμήματος αλιείας δρούσε για αρκετά χρόνια σε διεθνή χωρικά ύδατα, κυρίως σε αυτά της ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης. Η παρόπλιση του «απαρχαιωμένου» πια πλοίου επήλθε μετά από αρκετά χρόνια δράσης, συμπληρώνοντας έτσι ένα κύκλο επιχειρήσεων που κράτησε δεκαετίες. Το πλοίο όμως αξιοποιήθηκε με ένα διαφορετικό τρόπο λόγω της πρόνοιας ενός προγράμματος για εμπλουτισμό των κυπριακών θαλασσών με 4 νέα ναυάγια ως απόρροια συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το τμήμα αλιείας και θαλάσσιων ερευνών. Ο άλλοτε μεγάλος ψαράς γίνεται πλέον προστάτης. Η βύθιση του πλοίου πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2013 στις θάλασσες του Παραλιμνίου σε βάθος 25 μέτρα.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής
Το πλοίο βρίσκεται κοντά από το ναυάγιο Liberty το οποίο μπορεί να διαβεί ο επισκέπτης πραγματοποιώντας συνδυασμό 2 καταδύσεων αφήνοντας την κατάδυση στο Nemesis να είναι η επαναληπτική μιας και το Liberty βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος (28 μέτρα). Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τους επίδοξους δύτες να τους συντροφεύσουν δελφίνια κατά τον χρόνο αναμονής στο σκάφος ενδιάμεσα των 2 καταδύσεων ή κατά την διάρκεια της κατάδυσης (τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μας).

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα
Λίγα λόγια για την κατάδυση. Ο βυθός αποτελείται από χρυσή αμμουδιά, τα νερά είναι πεντακάθαρα και η σημαδούρα με σχοινί που υπάρχει θα βοηθήσει την κατάδυση και ανάδυση που τυχόν θα επιχειρήσει κανείς. Η ορατότητα είναι απίστευτη που φτάνει μέχρι και τα 40 μέτρα. Το ναυάγιο παρά το μικρό μέγεθός του είναι πανέμορφο, βρίσκεται σε όρθια θέση, παρόλα αυτά ο περιορισμένος χρόνος αποτελεί εμπόδιο στο να δει κανείς πολλά πράγματα αλλά και να πράξει. Δίνεται η δυνατότητα στον δύτη να εισέλθει εύκολα και να εξερευνήσει τους εσωτερικούς χώρους, να βρεθεί στη θέση που ήταν ο καπετάνιος κάποτε, να σταθεί στην πλώρη και να κάνει αναπαράσταση από αγαπημένες ταινίες, να βρει τον σταυρό και το άγαλμα της Παναγιάς που τοποθετήθηκε κάπου κοντά στα 2 ναυάγια και άλλα πολλά. Εμείς πραγματοποιήσαμε κάποια από αυτά, τα επόμενα έρχονται σύντομα στην επαναληπτική κατάδυση στον αγαπημένο αυτό καταδυτικό προορισμό.

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα
Ο θαλάσσιος αυτός θησαυρός βρίσκεται εκεί και περιμένει όσους ασχολούνται με καταδύσεις να τον επισκεφτούν παίρνοντας μια γεύση από εκπληκτικές εμπειρίες και εξερευνώντας τον πλούτο τόσο του καραβιού όσο και του θαλάσσιου τοπίου.