Στην κοινότητα Στατός – Άγιος Φώτιος της επαρχίας Πάφου βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄ και στον Στέλιο Κυριακίδη, οι οποίοι υπήρξαν από της σημαντικότερες προσωπικότητες της κοινότητας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ γεννήθηκε στο χωριό Στατός της Πάφου στις 27 Σεπτεμβρίου του 1927. Προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και τα πρώτα του γράμματα τα διδάχτηκε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του, από όπου και αποφοίτησε το 1940. Αμέσως εισήχθη ως δόκιμος στο μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου , όπου και έμεινε εκεί για έξι χρόνια φοιτώντας παράλληλα στο σχολείο του μοναστηριού.
Το 1946 στάληκε από τη Μονή για φοίτηση στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, από όπου αποφοίτησε το 1950. Το 1951 χειροτονήθηκε σε διάκονο και πήρε το όνομα Χρυσόστομος. Το 1952 στάληκε για ανώτερες σπουδές στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα με τις σπουδές του ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Εθναρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Αθήνα.
Με το τέλος των σπουδών του, το 1961, επιστρέφει στην Κύπρο όπου και διορίστηκε ιεροκήρυκας στο μοναστήρι του Κύκκου, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και αργότερα σε αρχιμανδρίτη. Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα δίδασκε θεολογία στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας». Το 1968 χειροτονείται Χωροεπίσκοπος Κωνσταντίας και το 1973 εξελέγη, κατόπιν επισκοπικών εκλογών, επίσκοπος Πάφου. Υπήρξε από τους υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ΄ και αγωνίστηκε για την επιστροφή του στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα του 1974. Μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου εξελέγη ομόφωνα ως αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Απεβίωσε στις 22 Δεκεμβρίου του 2007.
Ο Στέλιος Κυριακίδης με καταγωγή από το Στατός της Πάφου υπήρξε από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές του αθλητισμού με διεθνείς διακρίσεις. Αρχικά αγωνιζόταν σε αγροτικούς αγώνες με τα χρώματα του χωριού του, ενώ αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου «Ολύμπια» της Λεμεσού.
Διακρινόταν σε αγωνίσματα δρόμων ημιαντοχής και αντοχής, ιδιαίτερα στο μαραθώνιο δρόμο κερδίζοντας σε αρκετούς Παγκύπριους αγώνες, ενώ μετά το 1934 διακρίθηκε σε πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες. Πήρε μέρος με τα χρώματα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο και στο Λονδίνο. Ο Στέλιος Κυριακίδης έγινε παγκόσμια γνωστός το 1946 με τη νίκη του στο διεθνή μαραθώνιο δρόμο της Βοστώνης με χρόνο που αποτελούσε για δεκαετίες παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίπτοντας τα προγνωστικά των Αμερικανών γιατρών ότι δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε τόσο πιεστικό άθλημα. Με τη νίκη του τότε ο Κυριακίδης είχε ως κύριο στόχο να ζητήσει βοήθεια για τα εκατομμύρια Ελλήνων που λιμοκτονούσαν την περίοδο εκείνη και που υπέφεραν. Μάλιστα με το τέλος του αγώνα ο συναθλητής του και ο επικρατέστερος για τη νίκη Τζόνυ Κέλυ είχε δηλώσει «Πώς θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου και αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα». Το μήνυμα είχε περάσει και συγκεντρώθηκε βοήθεια τόσο από Αμερικανούς όσο κυρίως από Έλληνες ομογενείς για να σταλεί στον εξαθλιωμένο λαό της Ελλάδας. Ο Στέλιος Κυριακίδης πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987, στην Αθήνα.