Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής της Χρυσοπολίτισσας στην Κάτω Πάφο βρίσκεται κτισμένη επάνω στα ερείπια μιας μεγαλοπρεπούς επτάκλιτης βασιλικής του 4ου αιώνα. Ο παλαιός αυτός ναός κάλυπτε μια τεράστια έκταση 1600 τετραγωνικών μέτρων περίπου που περιλάμβανε εκτός από την εκκλησία και μητροπολιτικό μέγαρο, στο οποίο κατοικούσαν οι τότε επισκόποι.

Η νεοσύστατη εκκλησία αποτελεί κτίσμα του 13ου αιώνα . Είναι ένα λιτός πετρόκτιστος ναός σε ρυθμό σταυρόσχημης βασιλικής με τρούλλο. Από την παλαιότερη εκκλησία, η οποία ήταν διακοσμημένη με τοιχογραφίες, διασώθηκε μόνο μια τοιχογραφία της Παναγίας. Επίσης διασώθηκαν, από το εσωτερικό και τον περίβολο του αρχικού ναού, τα ψηφιδωτά πατώματα σε πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα, γρανιτένιοι κίονες, ένα ψηφιδωτό συντριβάνι και το σημαντικότερο από όλα η μαρμάρινη Στήλη του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, όταν ο Απόστολος Παύλος είχε έρθει στην Κύπρο, για να διδάξει το χριστιανισμό, ο τότε κυβερνήτης είχε διατάξει τη σύλληψη του Αποστόλου και το μαστίγωμα του επάνω σε αυτή τη μαρμάρινη στήλη.

Σήμερα η εκκλησία λειτουργεί ως Ρωμαιοκαθολικός ναός. Τις τοιχογραφίες και τις ορθόδοξες εικόνες έχουν πλέον αντικαταστήσει οι εμπλουτισμένες με χρώμα καθολικές εικόνες.

Ο χώρος του ναού παρόλη την ταραχώδη ιστορία του εκπέμπει μια γαλήνη και ηρεμία. Ο ναός , εξαιτίας της ύπαρξης σε αυτόν της Στήλης του Αποστόλου Παύλου, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες στάσεις των προσκυνητών που έρχονται για να δουν τα θρησκευτικά αξιοθέατα του νησιού.