Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μαυροβουνίου βρίσκεται νοτιανατολικά της κοινότητας των Τρούλλων, της επαρχίας Λάρνακας. Ακριβής χρονολόγηση της Μονής δεν υπάρχει, παρόλο που κάποιοι ιστορικοί την ανάγουν στους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, ο οποίος έζησε τον 12ο αιώνα, κάνει αναφορά στα Μαυροβούνια και σε μονή του Αγίου Γεωργίου. Οι περισσότερες πληροφορίες για αυτήν προέρχονται από το γνωστό Ρώσο περιηγητή Μπάρσκυ, ο οποίος την επισκέφτηκε το 1735 και ο οποίος αναφέρει πως στην Μονή ζούσαν λίγοι μοναχοί και ότι υπήρχαν σε αυτήν δυο με τρία κελιά, καθώς και ένας μικρός αλλά ωραίος ναός. Η Μονή άρχισε να παρακμάζει με τις σφαγές και τις λεηλασίες των Τούρκων, κατά το 1821, όπου οι μοναχοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Η Αρχιεπισκοπή , το 1854, αποφάσισε να ενοικιάσει τη Μονή και τα κτήματα της σε κατοίκους των Τρούλλων. Ο ναός υπέστη καταστροφές και μετέπειτα από τους Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι κατέστρεψαν το τέμπλο. Τότε οι κάτοικοι της κοινότητας περιμάζεψαν τις εικόνες του ναού και τις μετέφεραν σε άλλες εκκλησίες του χωριού, όπως της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Μάμα. Στη διάρκεια των χρόνων το μοναστήρι ερημώθηκε και από αυτό διασώθηκαν μόνο η εκκλησία του και κάποια μισογκρεμισμένα δωμάτια.
Η ανασύσταση της Μονής ξεκίνησε το 1994 με πρωτοβουλία της διαχειριστικής επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Κοντού, με την ευλογία του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου και τη συνεισφορά των κατοίκων της κοινότητας των Τρούλλων. Με την αποπεράτωση των εργασιών, το 1996, ο προϊστάμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Συμεών μετακομίζει εδώ μαζί με τους μοναχούς του, ανάμεσα σε αυτούς και τον μετέπειτα Επίσκοπο Μόρφου, Νεόφυτο.
Η σημερινή Μονή ακολουθεί την κυπριακή αρχιτεκτονική των Μονών του 17ου-18ου αιώνα και περιλαμβάνει την παλαιά εκκλησία με την προσθήκη νέων τμημάτων. Συγκεκριμένα ο χώρος της Μονής χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την παλαιά εκκλησία με το νάρθηκα που προστέθηκε, το αρχονταρίκι, το γραφείο, την τράπεζα και το βιβλιοπωλείο. Το δεύτερο μέρος, που είναι άβατο στους κοσμικούς, περιλαμβάνει τα κελιά των μοναχών, τη βιβλιοθήκη και τα δωμάτια φιλοξενίας. Από τη Μονή ξεχωρίζει η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, έργο του 17ου αιώνα, μέρος της οποίας καταστράφηκε από πυρκαγιά. Με βάση ότι απέμεινε έγινε επαναζωγράφιση της.
Η Μονή αποτελεί ένα πνευματικό κέντρο για την κοινότητα, αλλά και για ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας συγκεντρώνοντας καθημερινά πλήθος κόσμου, ενώ με τις εκατοντάδες δέντρα που φύτεψαν οι πατέρες και που περιβάλουν την Μονή αποτελεί μια όαση μέσα στο γενικότερο έρημο περιβάλλον της περιοχής.
Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο άγιος Γεώργιος ο Μαυροβουνιώτης θεραπεύει της άρρωστες κότες και τις βοηθά να γεννήσουν πιο πολλά αυγά. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι των Τρούλλων συνήθιζαν να κάνουν τάμα στον άγιο για να βοηθήσει τις κότες τους να θεραπευτούν από τυχόν αρρώστιες ή να γεννήσουν περισσότερα αυγά.