Ο ναός της Παναγίας της Ελεούσας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινότητα του Αγρού όχι μόνο επειδή είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας και των εργασιών των κατοίκων του χωριού αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την ιστορία ίδρυσης του οικισμού.
Ευρισκόμενος στο κέντρο του χωριού ο ναός οικοδομήθηκε το 1909 στα κατάλοιπα ενός παλαιότερου ναού που αποτελούσε μέρος του μοναστηριού του Μεγάλου Αγρού και σωζόταν ακέραιος μέχρι και το 1894. Ο σημερινός ναός κτισμένος σε ρυθμό σταυροειδούς με τρούλο αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας με δυνατότητα να χωρέσει γύρω στους 1500 πιστούς. Επενδυμένος εξωτερικά με πέτρα της περιοχής φέρει ένα επιβλητικό καμπαναριό με τρεις μεγάλες καμπάνες. Εσωτερικά ο ναός δεν φέρει αγιογραφίες. Αποτελείται από ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες που ζωγραφίστηκαν τη δεκαετία του ’30 από το γνωστό αγιογράφο Σόλωνα Φραγκούλη. Αξίζει να αναφερθεί πως η Αγία Τράπεζα είναι η ίδια που υπήρχε στην αρχική εκκλησία. Στο ναό σώζεται ένα ξύλινο κιβώτιο, μέσα στο οποίο βρίσκονται τα οστά των πρώτων μοναχών, ιδρυτών του μοναστηριού.
Στον ίδιο χώρο με το ναό βρίσκεται μια μικρότερη ξυλόστεγη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μαργαρίτα και η οποία λειτουργεί ουσιαστικά ως μουσείο. Εδώ εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια και εικόνες προερχόμενα από την παλαιά Μονή, όπως μια παλιά εικόνα της Παναγίας, ένα κομμάτι τέμπλο , μερικές φορητές εικόνες, παλαίτυπα ευαγγέλια και βιβλία, παλαιά ιερά σκεύη κ.α. Το συγκεκριμένο εκκλησάκι έχει αφιερωθεί στην Αγία Μαργαρίτα διόλου τυχαία, καθώς κατά τα μεσαιωνικά χρόνια η Μονή παρουσιάζεται με την ονομασία Μονή της Μαργαρίτας του Αγρού.
Όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως το χωριό Αγρός πήρε το όνομά του από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού και που προϋπήρχε του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή ιδρύθηκε από μοναχούς από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εγκατέλειψαν το ομώνυμο μοναστήρι κατά την περίοδο της εικονομαχίας και ήλθαν στη Κύπρο φέρνοντας μαζί τους την εικόνα της Παναγίας . Με ηγούμενο το Θεοφάνη αρχικά ζούσαν σε μια σπηλιά εωσότου έκτισαν ένα Μοναστήρι, τη Μονή του Μεγάλου Αγρού. Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα, όταν στην Κύπρο έπεσε θανατικό, ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων των γύρω οικισμών ξεκληρίστηκε. Οι εναπομείναντες τότε κάτοικοι συγκεντρώθηκαν γύρω από το μοναστήρι και σταδιακά δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός που ονομάστηκε Αγρός. Τελικά το 1894 το Μοναστήρι καταστράφηκε και παρέμεινε το χωριό μέχρι σήμερα έχοντας μαζί του αυτή τη σπουδαία ιστορική κληρονομιά.
Μελανό σημείο στην ιστορία του Μοναστηριού αποτελεί η κατεδάφιση του ναού του από τους ίδιους τους κατοίκους του Αγρού. Οι κάτοικοι του χωριού διεκδικούσαν δικαιώματα στα κτήματα του μοναστηριού, τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Μητρόπολης Κιτίου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Καθώς οι διεκδικήσεις των κατοίκων δεν έγιναν αποδεκτές από την Μητρόπολη, οι κάτοικοι ως αντίδραση προχώρησαν στην κατεδάφιση του ναού το 1894. Μάλιστα η κατεδάφιση είχε γίνει με επίσημη τελετή.
Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας εορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Παναγίας και τη συγκεκριμένη ημέρα πολλοί πιστοί από όλη την Κύπρο προσέρχονται για να προσκυνήσουν την άγια εικόνα της.