Ιδιαίτερη υπήρξε η συμβολή των κατοίκων του Παλαιχωρίου στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Άγγλων κατακτητών, την περίοδο του 1955 – 59. Εις μνήμη των ηρώων του Αγώνα που προέρχονταν από την κοινότητα του Παλαιχωρίου έχει ανεγερθεί μνημείο στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσοπαντάνασσας.

Οι ήρωες στους οποίους αναφέρεται το μνημείο και οι οποίοι με τη θυσία τους σφράγισαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα είναι οι Κυριάκος Μάτσης, Μιχαλάκης Καραολής, Νίκος Γεωργίου.

Ο Κυριάκος Μάτσης  γεννήθηκε το 1926 και υπήρξε το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της  οικογένειας του Χριστοφή και της Κυριακού Μάτση. Σπούδασε γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να εργαστεί αργότερα ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο. Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα εντάχθηκε στους κόλπους της Ε.Ο.Κ.Α., όπου και διετέλεσε τομεάρχης στην Αμμόχωστο και μετέπειτα στην Κερύνεια. Συνελήφθη το 1956 από τον αγγλικό στρατό, από όπου  κατάφερε να δραπετεύσει και να επικηρυχτεί  με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου περικυκλώθηκε το κρησφύγετο του στην περιοχή του Δικώμου και ανατινάχθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις, όπου βρήκε και το θάνατο.

Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε το 1933 και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Υπήρξε αθλητής στίβου στο σύλλογο του ΑΠΟΕΛ.  Εντάχθηκε από νωρίς στους κόλπους της Ε.Ο.Κ.Α και άνηκε στην ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη . Τον Αύγουστο του ’55 ανέλαβε και εκτέλεσε μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου τη δολοφονία του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, ο οποίος κατηγορείτο ως προδότης. Ο Παναγιώτου κατόρθωσε να διαφύγει, ενώ ο Καραολής συνελήφθη από τις  ένοπλες αγγλικές δυνάμεις, για να οδηγηθεί στις Κεντρικές Φυλακές. Αργότερα συνελήφθη και ο Παναγιώτου. Στις 10 Μαΐου 1956 οι δυο αγωνιστές απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές . Το γεγονός της θανάτωσής τους προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Νίκος Γεωργίου γεννήθηκε το 1918 και υπήρξε ένα από τα τρία παιδιά του Γεώργιου και της Παναγιώτας Γεωργίου. Διατηρούσε δικό του καθαριστήριο στη Λευκωσία. Μυήθηκε στον αγώνα το 1954, όπου συνεργάστηκε με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στον τομέα των πληροφοριών, ενώ αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα κρούσεως Λευκωσίας μαζί με τον Ιάκωβο Πατάτσο. Στο καθαριστήριο του διατηρούσε κρύπτη όπου φύλαγε όπλα και πυρομαχικά. Ο αγγλικός στρατός ανακάλυψε τα πυρομαχικά που έκρυβε κάτω από το λέβητα νερού. Ο Νίκος κατόρθωσε να διαφύγει στα βουνά και να ενταχθεί στην ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν με το ποσό των 5.000 λιρών. Ο αγγλικός στρατός ανακάλυψε το κρησφύγετο του στο Σαράντι, εκεί όπου δρούσε και  η ομάδα του. Ο Νίκος Γεωργίου στις 25 Ιανουαρίου 1957 υπέκυψε στα τρομερά βασανιστήρια  που του είχαν γίνει από τους Άγγλους στα κρατητήρια των Πλατρών.

Επιπρόσθετα στο Παλαιχώρι υπάρχει ένα από τα κρησφύγετα του Γρηγόρη Αυξεντίου , ενώ το σπίτι του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη έχει διαμορφωθεί σε μουσείο, μέσα από το οποίο γίνεται γνωστή η ζωή του. Τέλος το χωριό κοσμεί το άγαλμα της Κύπριας Μάνας, σύμβολο του ήθους και της φιλοπατρίας των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους κατά των απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59.