Το χωριό του Παλαιχωρίου, στην κορυφή του βουνού της Παπούτσας, κοσμεί το άγαλμα της Κύπριας Μάνας, ένα άγαλμα σύμβολο που φιλοτεχνήθηκε το 1961 και εξυμνεί τις μανάδες, οι οποίες έδωσαν το δικό τους αγώνα κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955- 59.

Το άγαλμα, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού και για να το φτάσεις χρειάζεται να ανέβεις πρώτα τα 145 σκαλοπάτια, παρουσιάζει τη Μάνα να φοράει την παραδοσιακή ενδυμασία της Κύπρου, με το ένα χέρι της να βρίσκεται στο δεξί γόνατο και το άλλο στο σκαμνί της, έτοιμη να ανασηκωθεί και να αποσείσει τους εχθρούς της. Το βλέμμα της Μάνας βλέπει από εκεί πάνω, όπου βρίσκεται, ολόκληρη την περιοχή του Παλαιχωρίου  που απλώνεται μπροστά της και είναι έτοιμη να απλώσει την αγκαλιά της  και να προστατεύσει όλα τα παιδιά της.

Για συντροφιά βρίσκονται μαζί της οι μορφές των τριών ηρώων του ’55 , ο Κυριάκος Μάτσης, ο Νίκος Γεωργίου και ο Μιχάλης Καραολής.  Τρεις νέοι από τους χιλιάδες άλλους, οι οποίοι άφησαν τη μητρική θαλπωρή, για να ενταχθούν στον Αγώνα κατά των κατακτητών.

Μπορεί το άγαλμα της Μάνας να αναφέρεται στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, παρόλα αυτά αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο, ένα σύμβολο αγώνα, φιλοπατρίας και ηθικής. Οι μανάδες είναι αυτές που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με εκείνα τα ιδανικά και τα ιδεώδη, ώστε αργότερα να υπερβούν τον εαυτό τους και να θυσιαστούν για την πατρίδα, είναι αυτές που δίνουν το δικό τους σιωπηλό αγώνα και που πρέπει να διαχειριστούν τα αντικρουόμενα συναισθήματά τους, από τη μια τη θλίψη, τον πόνο της απώλειας του παιδιού τους και από την άλλη την περηφάνια και το θαυμασμό για τον αγώνα και τη θυσία τους.

Το άγαλμα της Μάνας βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και από το ύψωμα όπου βρίσκεται μπορεί κανείς  να αγναντέψει το γραφικό τοπίο που απλώνεται μπροστά του. Άλλωστε η μάνα έχει περίοπτη θέση στη ζωή όλων των ανθρώπων.

Κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής της Μητέρας  διοργανώνεται στο χώρο του Αγάλματος εκδήλωση προς τιμή της Κύπριας Μάνας.