Το μικρό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται σε μια τοποθεσία μεταξύ των χωριών Ορμήδειας και Άχνας. Το εκκλησάκι είναι ουσιαστικά λαξευμένο στην σπηλιά, όπου είχε ζήσει και ασκητέψει ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Αλαμάνος. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Αλαμάνος είχε έρθει στην Κύπρο για να ασκητέψει μαζί με άλλους τριακόσιους προσκυνητές. Εγκαταστάθηκε λοιπόν σε μια σπηλιά, όπου και ζούσε μαζί με τρεις άλλους συντρόφους του, μια ζωή άγια και πνευματική, για να μαρτυρήσει τον 3ο με 4ο αιώνα μ.Χ., όταν κυβερνήτης στο νησί υπήρξε ο διώκτης των χριστιανών, ο Σαβίνος. Τα λείψανα του τα περισυνέλεξαν ευλαβείς χριστιανοί για να τα θάψουν στην Ορμήδεια, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται κτισμένος ο μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στο όνομά του.

Το σημείο που είχε ασκητέψει ο Άγιος έχει μετατραπεί σε χώρο λατρείας, καθώς έχουν τοποθετηθεί μικρά εικονίσματα της Παναγίας, του Χριστού, του Αγίου Κωνσταντίνου του Αλαμάνου και άλλων Αγίων της Ορθοδοξίας.

Η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Αλαμάνου εορτάζεται την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που έχουν βρεθεί και σε τοιχογραφίες σε δυο ναούς του Αγίου Αντωνίου Κελλιών και της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα αναφέρουν τον Άγιο και ως Άγιο Κωνσταντίνο ο εξ Ορμύτιας δηλαδή από την Ορμήδεια.