Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας βρίσκεται βορειανατολικά της Ορμήδειας . Το προσωνύμιο Αγκώνας προήλθε από τη θέση στην οποία βρίσκεται το εξωκλήσι, καθώς βρίσκεται στη γωνιά του δρόμου. Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια αποτελούσε την εκκλησία του μεσαιωνικού οικισμού Ancona, ο οποίος καταστράφηκε από τις αραβικές επιδρομές. Ο οικισμός συναντάται κατά την περίοδο 16ο με 18ο αιώνα και ανήκε στη διοικητική επαρχία Μεσαορίας – Αμμοχώστου.

Η εκκλησία αποτελείται από δύο κτίσματα διαφορετικών χρονικών περιόδων. Στο πρώτο κτίσμα που ανάγεται στον 12ο αιώνα υπάρχει τρούλος-νάρθηκας,ενώ η προέκταση του κτίσμα του 15ου – 16ου αιώνα είναι μονόκλιτος ναός καμαροσκέπαστος. Ως ενιαίο κτίσμα η εκκλησία αποτελεί μονόκλιτη καμαροσκέπαστη με τρουλαίο νάρθηκα. Το καμπαναριό του ναού δεν είναι ενσωματωμένο με το κύριο μέρος του αλλά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, αποτελώντας ένα απλό πετρόκτιστο κτίσμα.

Η εκκλησία ήταν κατάγραφη με αξιόλογες τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταστραφεί από τις λεηλασίες των Τούρκων,κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα από τα επανειλημμένα ασβεστοχρίσματα και τους ελαιοχρωματισμούς. Πλέον διασώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών. Ξεχωρίζει η τοιχογραφία της Αγίας Κυριακής (16ος αιώνας) , της οποίας τα χαρακτηριστικά παραμένουν ευδιάκριτα.

Η εκκλησία βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.