Στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού Ομόδους υπάρχουν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας που το έκαναν ονομαστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το στολίδι και το πραγματικό καμάρι του Ομόδους είναι το μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού που είναι κτισμένο στην καρδιά της κοινότητας. Ορθώνεται μεγαλόπρεπα και με την επιβλητικότητα του αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Είναι από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. Το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου πολύ κοντά σε Μέση Ανατολή και Μικρά Ασία, έπαιξε σημαντικό ρόλο σαν σταθμός στην πορεία από και προς του Αγίους τόπους. Σύμφωνα με την παράδοση η Μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η Αγία Ελένη, μεταφέροντας τον Τίμιο Σταυρό από την Παλαιστίνη προσάραξε στην Κύπρο και ακολούθησε μία πορεία όπου έγιναν εκκλησίες αφιερωμένες στον τίμιο Σταυρό. Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι, ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στη Κύπρο το 327 μ.Χ, η οποία άφησε στο Μοναστήρι κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο. Το Σχοινί αυτό με το οποίο οι Ρωμαίοι έδεσαν το Χριστό στο Σταυρό το περιγράφουν ότι έχει χρώμα κοκκινωπό και ότι «εκηλιδόθη δια του αίματος του Χριστού». Το Μοναστήρι μετά από πολλά θαύματα του Σταυρού, απέκτησε μεγάλη φήμη και εξελίχθηκε σε μεγάλο προσκύνημα. Η ιστορική Μονή του Ομόδους πέρασε από πολλές φάσεις, μέσα από το πέρασμα των αιώνων, ωστόσο κατόρθωσε να διατηρηθεί και να μεγαλουργήσει.

Η αρχιτεκτονική του Μοναστηριού είναι χαρακτηριστική. Είναι ένα τεράστιο διώροφο κτιριακό συγκρότημα σε σχήμα Π που με τα ψηλά κελιά του και τις θολωτές καμάρες πλαισιώνει την εκκλησία από βορρά, δύση και νότο. Από μια θολωτή είσοδο τη λεγόμενη «καμαρόπορτα» που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά μπαίνεις στον αυλόγυρο. Η φρουριακή καμαρόπορτα με τις βαριές διπλές αμπάρες, όπως λέει η παράδοση, δεν άνοιγε όταν πήγαιναν Τούρκοι με πρόθεση να βλάψουν το Μοναστήρι. Στην εσωτερική πλευρά των κτισμάτων τα δαντελωτά καγκελώματα κάτω από τις καμάρες των χαγιατιών προσφέρουν πολλή γραφικότητα. Στον αυλόγυρο μια μαρμάρινη βρύση, δροσίζει τους επισκέπτες. Σε μια πλάκα χρονολογίας 1763 βρίσκονται χαραγμένα τα λόγια «Δεύτε προς με οι διψώντες, ώσπερ Σιλωάμ την βρύσιν καγώ εκδιψήσω υμάς......».

Εξαιρετικής σημασίας είναι το χρυσοσκάλιστο εικονοστάσι της Εκκλησίας, που φιλοτεχνήθηκε το 1817, με τη θήκη του Τιμίου Σταυρού και με τις Ρωσικής τεχνοτροπίας αρχαίες εικόνες, τα ξύλινα ταβάνια, που στολίζουν τους διαδρόμους και τις αίθουσες του μοναστηριού καθώς και το Συνοδικό με το θαυμάσιο ταβάνι του και με το θρόνου του Τιμίου Σταυρού που χρησίμευε και σαν κρύπτη του Τιμίου Σταυρού. Σήμερα η αίθουσα του Συνοδικού είναι αρχαίο μνημείο. Στις άλλες αίθουσες στεγάζονται σήμερα το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, η πινακοθήκη, έκθεση φωτογραφίας παλαιάς και νέας και το Μουσείο Αγώνα 1955-59 που είναι το πρώτο που έγινε μετά τον Επικό Αγώνα. Σε αυτό φυλάγονται πολλά υλικά, προσωπικά αντικείμενα, στολές, έγγραφα και φωτογραφίες των αγωνιστών.

 

Στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού Ομόδους υπάρχουν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας που το έκαναν ονομαστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι ο μεγάλος σταυρός με τον Άγιο Κάνναβο, ένας δεύτερος σταυρός, που μέσα του είναι εγκλεισμένος ο μικρός σταυρός που βρέθηκε αρχικά μέσα στη σπηλιά και ο σταυρός του Παναρέτου, ένας παλιός σταυρός που φυλασσόταν στο μεσαιωνικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού έξω από το χωριό Ανώγυρα. Σε καιρούς δύσκολους μεταφέρθηκε στο Όμοδος για ασφάλεια όπου και εξακολουθεί να φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Επίσης η κάρα του Αποστόλου Φίλιππου τη γνησιότητα της οποίας μαρτυρούν οι σφραγίδες των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, Μεγάλου Θεοδοσίου και Ηρακλείου. Τέλος ένας ξύλινος σταυρός ύψους 15 εκατοστών στολισμένος με πολύτιμους λίθους που εντυπωσιάζει με την εξαίρετη λεπτουργική τέχνη που παρουσιάζει, ένα τεμάχιο λίθου από το φρικτό Γολγοθά και πολλά άλλα αντικείμενα που περιλαμβάνουν ιερά σκεύη, 26 λείψανα Αγίων, πολύτιμα κοσμήματα και άλλα αφιερώματα.

 

Μη διστάσετε να επισκεφθείτε το πανέμορφο αυτό κρασοχώρι και σαφώς το εξαιρετικής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας μοναστήρι σε μια ενδεχόμενη εξόρμησή σας.